2024. június 30. 18:00 ÉLŐ
Anglia 0
Szlovákia 0
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Vendéglátóhelyek tömegei zárhatnak be, kétségbeesettek a szállodaiparban

DSC8024
2022.08.23. 09:38
A szállodák 20-25 százaléka, míg a vendéglátóhelyek 30-50 százaléka zárhat be az infláció és a rezsiköltségek miatt – erről beszélt Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke hétfőn az ATV Start című műsorában.

Flesch Tamás elmondta: a koronavírus-járvány hullámainál is nagy problémában voltak a szállodák és a vendéglátóhelyek, de tudták, hogy véget fog érni és elindul valami. „Most teljesen sötét alagútba megyünk bele, és nem tudjuk kezelni azt a fajta költségnövekedést, ami van. Áremeléssel sem lehet, arról nem beszélve, hogy azt feltételezzük, hogy ősztől az inflációs hatás miatt csökkenni fog a belföldi és a külföldi kereslet is” – mondta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke az ATV műsorában.

Flesch Tamás szerint kétségbe vannak esve a szállodaiparban dolgozók. Arról is beszélt, hogy ha szállodákat zárnak be, akkor el kell küldeni a munkaerőt, valamint a szállodabezárás is pénzbe kerül, hiszen az épületet ugyanúgy fűteni kell.

A kormánytól azt kérik, hogy a 4 százalékos turisztikai hozzájárulást engedje el.

„A rezsicsökkentés bár nem vonatkozik a szállodaiparban, de nehézség számukra, hogy le kell kötni számukra a gázt és az energiát, amit akkor is ki kell fizetniük, ha esetleg bezár a szálloda, ebben is elfogadnának segítséget a kormánytól” – részletezte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

Az éttermesek helyzete kicsit különbözik, de Flesch Tamás szerint szintén nagy bajban lesznek. Azt is mondta, hogy a vendéglátóhelyek tömegei fognak bezárni, nem elképzelhetetlen, hogy 30-50 százalékuk erre kényszerül az őszi hónapokban, a szállodák esetében ezt a számot 20-25 százalékra teszi.

(Borítókép: Flesch Tamás 2021. szeptemberben. Fotó: Gorondy-Novák Edit/Index)