Rács mögé került Soros György egyik embere

K MTI20160701158
2022.09.04. 14:26
Őrizetbe vették Soros György egyik bizalmasát egy 2017 karácsonyán a londoni tőzsdén végrehajtott tőzsdei ügylet miatt. A vád szerint a férfi törvénytelen módon manipulálta a piacot, és ennek köszönhetően a saját pénzügyi vállalkozása, valamint a Soros Fund Management is jelentős hasznot könyvelhetett el.

Az 52 éves kereskedőt, Neil Phillipset – Soros György egyik bizalmasát – ezen a héten Spanyolországban vették őrizetbe az Egyesült Államok kérésére. Az amerikai hatóságok gyanúja szerint ugyanis a férfi évekkel ezelőtt törvénytelen manipulációt hajthatott végre a tőzsdén. 

Philipset azzal gyanúsítják, hogy 2017 karácsonyán az amerikai dollár és a dél-afrikai rand árfolyamát manipulálta illegálisan. Az üzletember arra spekulált egy devizaárfolyam-opciós ügylettel – úgynevezett FX-opcióval –, hogy Cyril Ramaphosa elnök 2017 végén történő megválasztása után a rand jelentősen erősödni fog a dollárhoz képest. Az amerikai hatóságok szerint az ügylet lényege az volt, hogy

ha 2018, január 2-ig bezárólag a dollár–rand árfolyam bármikor is 12,5 alá esik, akkor azon Phillips 20 millió dollárt nyer.

A dolgok azonban nem a terv szerint alakultak. 2017 karácsonya előtt a rand valóban erősödött, és kétéves csúcsot ért el a dollárral szemben, de a 12,5-es árfolyamot nem haladta meg.

725 millió dollárt adatott el 

Emiatt Phillips akcióba lépett, és egy szingapúri pénzügyi holding, a Nomura Holdings alkalmazottjának utasításokat adott karácsonykor, a tőzsdei nyitáskor. A hatóságok szerint Phillips többször is azt írta az illetőnek egy magánüzenetben, hogy 12,5 alá kell szorítani az árfolyamot, az alkalmazott aztán ennek megfelelő dollárt váltott át dél-afrikai randra azért, hogy lejjebb vigye az árfolyamot.

Az alkalmazott végül körülbelül fél óra alatt – lépésről lépésre – mintegy 725 millió dollárt adott el, ezáltal pedig az árfolyam 12,4975-ig esett vissza. Az ügyletnek köszönhetően

Phillips saját pénzügyi vállalata, a Glen Point Capital 16 millió dollárt nyert, míg Soros György befektető cége, a Soros Fund Management 4 millió dollárral lett gazdagabb. 

„Tökéletes” – írta az árfolyam 12,5 alá való esése után Phillips a Nomura alkalmazottjának egy üzenetben. Az üzletember később a vállalkozásának befektetői előtt is eldicsekedett az ügylettel és azzal, hogy ennek a bisznisznek is köszönhetően termelt rekordprofitot abban az évben. Mindeközben a Nomura Holdingsnál belső vizsgálat indult a történtek miatt, és az ügy mostanra jutott el odáig, hogy ezen a héten Phillipset őrizetbe vették.

Illegális manipuláció vagy csak agresszív kereskedés? 

Neil Phillipset a New York-i ügyészek többrendbeli pénzügyi csalással vádolják, az eset a Wall Streeten is nagy port kavart. Rosa Abrantes-Metz, egy trösztellenes csoport közgazdász szakértője azt mondta: Phillips azzal védekezhet majd a bíróság előtt, hogy ő nem illegálisan, hanem mindössze „agresszívan” kereskedett. „Nagyon nehéz bizonyítani azt, hogy valaki manipulálta a piacot” – tette hozzá a szakember a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva. 

Phillips és ügyvédje hivatalosan még nem nyilatkoztak a történtekről. A Nomura Holdingsot egyelőre nem vádolták meg semmilyen törvénytelen cselekedettel, és ugyanez igaz a Soros Fund Managementre is. A Bloomberg megkeresésére egyik vállalat sem akart nyilatkozni az ügyről.

A hírügynökség azt is megjegyezte, hogy Phillips több évtizedet töltött a Wall Street legnagyobb cégeinél, többek közt a Morgan Stanley-nél és a Lehman Brothersnél is dolgozott a 2000-es évek elején. Elsősorban makrokereskedéssel foglalkozott, és a Glen Point Capitallel már 1,4 milliárd dollárnak megfelelő összeget kezeltek az őrizetbe vétele előtt. 

A hírügynökség azt is hozzátette, hogy Dél-Afrika a makrokereskedők egyik kedvenc „vadászterülete”. Az ország ugyanis az afrikai kontinens egyik legnagyobb gazdaságát adja, viszont a robbanékony belpolitikai helyzet és az időről időre kitörő botrányok miatt sok esetben nagyon gyors tempóban változik a rand árfolyama, ez pedig a különféle spekulációs ügyleteknek táptalajt biztosít. Neil Phillips személyesen már egy 2008-as dél-afrikai tőzsdei ügyletben is érintett volt, akkor viszont még ő vádolta meg az egyik riválisát piaci manipulációval. 

(Borítókép: Soros György 2016. június 30-án. Fotó: MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin)