Már az oroszok is attól félnek, hogy Kína befolyása alá kerülnek

GettyImages-180293292
2022.10.01. 05:54
Moszkva és Peking már 2017 tavaszán bejelentette, hogy meg akarják törni az amerikai dollártól való függőségüket a kétoldalú kereskedelemben és a beruházások területén. A formális együttműködés keretében az Orosz Központi Bank már azon év márciusában megnyitotta első külföldi irodáját Pekingben

Két hete Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy a szankciók miatt csak idő kérdése, hogy teljesen „dollármentesítsék” az orosz gazdaságot. Korábban Alekszej Moisejev orosz pénzügyminiszter-helyettes úgy nyilatkozott, hogy 

Oroszországnak nincs többé szüksége az amerikai dollárra tartalékvalutának

 − írta meg a Privátbankár.

Ehelyett az úgynevezett „baráti országok” valutáiban kell felhalmoznia a forrásokat, például a kínai jüanban, amely ebben a tekintetben kulcsszerepet játszik.

Augusztusban az egekbe szöktek a kínai valuta eladásai. Az olyan óriáscégek, mint a Rosznyeft, a Ruszal, a Polus és a Metalloinveszt, drámai módon növelték jüankötvény-befektetéseiket.

Sok orosz szakértő azonban nem ért egyet ezekkel a tervekkel. 

Még Andrej Kosztin, a VTB Bank igazgatótanácsának elnöke is, aki a „dollárcsökkentés”" oroszországi egyik fő támogatója, három hete a Keleti Gazdasági Fórumon Vlagyivosztokban tartott előadásában amellett érvelt, hogy „kínai pénzügyi jogszabályok sajátosságai” miatt kockázatot jelent a kínai nemzeti valutára való túlzott támaszkodás.

Számos probléma léphet fel 

Sztanyiszlav Mitrakovics, az ismert orosz közgazdász három fő kockázatot jelölt meg, amelyekkel Oroszország szembesülhet, ha növelik a jüanra való támaszkodást.

  1. Az Orosz Föderáció nem rendelkezik a kínai valutával való együttműködéshez szükséges készségekkel és infrastruktúrával. Az orosz pénzügyi rendszer rosszul felszerelt, és jórészt nincs felkészülve a jüanra való nagyobb támaszkodással járó kihívásokra.
  2. A jüan árát nem a piac, hanem a kínai állam szabályozza. Így szükség esetén Peking könnyen manipulálhatja a jüan árát. Ezzel Oroszország a kínai érdekek túszává válhat.
  3. Kína növekvő kereskedelmi és gazdasági ereje ellenére a jüan még nem vált teljesen független valutává, és szorosan kötődik a többi vezető globális valutához. A jüan továbbra is szorosan kötődik az amerikai dollárhoz.

Az orosz közgazdászok kezdik felismerni, hogy sokkal biztonságosabb és előnyösebb átlátható tartalékvalutákkal dolgozni. Szofia Donyec, a Renaissance Capital Oroszországra szakosodott közgazdásza például arra panaszkodott, hogy korábban az orosz közgazdászok és pénzügyi szakértők könnyen hozzáférhettek és elolvashatták az összes szabályozást „sima angol nyelven”, most a kínai féllel együttműködve a szabályozás átláthatatlan és tisztázatlan.

(Borítókép: Az Orosz Központi Bank épülete Moszkvában. Fotó: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images)