Elemzés: Oroszország teljesen leállítja a gázszállítást Európába

GettyImages-1236639061
2022.10.01. 08:31
Attól függetlenül, hogy Oroszország részt vett-e az Északi Áramlat vezetékét érintő állítólagos szabotázsban, az incidens újabb muníciót nyújt Moszkvának arra, hogy a Közép-Európát kiszolgáló összes csővezetéken leállítsa a földgázszállításokat − állítja elemzésében a Stratfor geopolitikai műhely.

Az Északi Áramlat 1 gázvezeték elleni szabotázs azt jelzi, hogy Moszkva hajlandó még ezen a télen megszakítani az Európával folytatott energiakereskedelmet − értékel a hvg.hu által szemlézett elemzésében a Stratfor amerikai geopolitikai műhely. Az elemzés szerint még ha Európa el is kerüli a földgázhiányt, az energiaválság következményei hosszú távúak lesznek.

A szervezet emlékeztet arra, hogy az elmúlt hónapokban a Gazprom és a Kreml a legkülönfélébb ürügyekkel indokolta az Északi Áramlat 1-en történő gázszállítás csökkentését vagy felfüggesztését.

Volt, hogy a szankciókra hivatkoztak, máskor karbantartásra, de megesett, hogy a vezeték hibás berendezéseire.

A gázszállítások közel egy hónapos leállítása után a vezetéken elkövetett szabotázs a Gazprom számára jogi alapot adhat a gázszállítások tartósabb felfüggesztésére, mivel a vállalat hivatkozhat arra, hogy az Északi Áramlat 1 nem biztonságos, és hivatkozhat az európai vámszerződésekkel kötött szállítási szerződésekben szereplő vis maior záradékokra.

Bár Oroszország az ukrajnai Testvériség és Szövetség vezetékrendszereken keresztüli gázszállításokat eddig még nem függesztette fel, de szeptember 22-én az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azt állította, hogy meghiúsított egy, az ukrán különleges erők által megkísérelt szabotázs- és terroristaakciót egy olaj- és gázkomplexumnál, amely Törökországba és Európába szállít energiát. Bár az FSZB közleménye nem pontosította, hogy milyen infrastruktúráról van szó, a Stratfor szerint maga a közlés azt az üzenetet közvetíti, hogy a Törökországba tartó TurkStream vezeték vagy az ukrán vezetékrendszerek erre hivatkozva szintén leállhatnak.

Emellett szeptember 27-én az orosz állami tulajdonú Gazprom gázipari óriásvállalat közölte, hogy egy régóta húzódó választottbírósági ügy miatt Oroszország szankciókkal sújthatja a Naftogaz ukrán állami tulajdonú energetikai vállalatot, amely tranzitvezetékeket üzemeltet Ukrajnában. A szankciók végrehajtása esetén az orosz szervezetek nem bonyolíthatnának ügyleteket a Naftogazzal. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy felfüggesztenék az Ukrajnán keresztül az Európai Unióba irányuló gázszállításokat.

(Borítókép:  Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)