Drasztikusan megugrik a napelemes rendszerek megtérülése a kormánydöntés után

GettyImages-1232804084
2022.10.14. 16:30
Óriási pazarlás történhet a napenergia-visszatáplálás megtiltásával, mivel a napközben fel nem használt energia később nem tud rendelkezésre állni, ráadásul duplájára nőhet a napelemes rendszer telepítésének megtérülése – mondta az Indexnek a Magyar Napelemes és Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke, miután a kormány bejelentette, hogy módosít a visszatáplálás szabályain.

Hozzányúl a kormány a napelemes piachoz, amely során az újonnan telepítőknél megszűnik a visszatáplálási kötelezettség – derült ki a csütörtöki Kormányinfón. 

Több az igény, mint amit a hálózat jelenleg képes befogadni. Ennek ellenére a befogadott igényeknél már a szabályzás nem fog változni, de az egyértelmű, hogy a jövőben a szabályokon változtatni kell mindaddig, amíg egy óriási, nagyon költséges és drága hálózatfelújításra nem kerül sor

jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki ismertette, hogy eddig betáplálási kötelezettség állt fenn. Ez azt jelentette, hogy a napelemből származó energiát kötelezően a hálózatba kellett táplálni, ahonnan a tényleges használat során kapták vissza az áramot a fogyasztók. 

Az új szabályzat nem azokra vonatkozik, akik „a hálózatban vannak vagy akiknek előterjesztett igénye van, hanem akik ezt követően fognak zöldenergiát vagy  napelemet felszerelni, és az igényeiket nem adták be” – fogalmazott a miniszter. 

Most akkor hogyan tovább?

A kormány szerint egyrészt egyszerűbbé válik az eljárás, másrészt az áram így közvetlenül felhasználható a háztartásban. Utóbbi gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy háztartásnak azonnal fel kell használnia a nappal megtermelt energiát, különben elvész.

Tehát aki ezután napelemet telepít, az csak a saját háztartásában tudja felhasználni az így megtermelt energiát.

Ez a döntés teljesen váratlanul érkezett, annak ellenére hogy az elmaradt beruházások miatt a magyar hálózatokban egyre inkább akadoztak a visszatáplálások és a telepítések. Ahhoz, hogy megértsük a helyzetet, a legfontosabb leszögezni, hogy három különböző módon felhasznált energiatípust lehet megkülönböztetni:

  • megtermelt és rögtön el is fogyasztott – ebbe a csoportba tartoznak a mostantól telepítésre kerülő napelemek;
  • megtermelt, ugyanakkor azonnal el nem fogyasztott energia – ide tartoztak korábban a napelemek, amikor még volt lehetőség visszatáplálásra;
  • a hálózatból vételezett energia – ami a napelemes rendszereket kiegészíti.

Ellátásbiztonsági problémák is lehetnek

„A teljes szakmai közönséget meglepetésként érte a csütörtöki Kormányinfón elhangzott bejelentés” – mondta az Indexnek Kiss Ernő, a Magyar Napelemes és Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke, aki szerint a napelemek engedélyeztetésének gyorsítása és a villamos energia csökkentésének megoldása eddig kormányzati törekvés volt.

Bizonyos lobbiérdekek küzdenek egymás ellen az energetikai szektorban, ez tegnap újabb mérföldkőhöz érkezett. Tavaly év eleje óta nem lehet kereskedelmi célú erőművet fejleszteni Magyarországon. Az ipari és kereskedelmi szereplőket korábban korlátozták, így ők már két éve nem táplálhatnak vissza energiát

– mondta Kiss Ernő, aki kiemelte, hogy az intézkedéssel – amely egyelőre még nem jelent meg a Magyar Közlönyben – azonnal eltörlik nemcsak a háztartásokra vonatkozó visszatáplálást, hanem a szaldóelszámolást is. 

Ez a döntés nemzetgazdasági szempontból is katasztrófa – hangsúlyozta a szövetség elnöke, azzal magyarázva, hogy a villamosenergia-egyenleg szerint nagyjából negyven százalékban importra szorul Magyarország. Ez tervezést igényel, mivel ennek hiányában ellátásbiztonsági probléma fordulhat elő.

Megszólalt az illetékes miniszter

Palkovics László technológiai és ipari miniszter a Világgazdaságnak pénteken úgy fogalmazott: a magyar hálózat nincs abban az állapotban, hogy le tudjon követni ilyen gyors ütemű napelemkapacitás-fejlődést. Nem állnak le a magyar hálózat fejlesztésével, egy éven belül megoldódhat a mostani probléma. Mindenki, aki valamilyen formában engedélyt kapott a napelem-telepítésre, az eredeti feltételekkel tudja megvalósítani a beruházást. „Egyelőre azt szeretnénk, hogy szigetüzemmódban működjenek ott, ahol egyébként az adott transzformátor nem alkalmas a visszatáplálásra” – tette hozzá.

Utólag átalakíthatók

Az MNNSZ elnöke a korábban meghirdetett pályázatok alapján úgy kalkulált, hogy

egy napelemes rendszer kiépítésének a 36 forintos áramtarifa mellett eddig hét-nyolc éves megtérülése a duplájára, 16-20 évre nőhet.

Az akkumulátorok élettartama jellemzően tíz év, tehát a mai tarifák mellett elképzelhető, hogy az energiatároló beszerzése meg sem fog térülni. A napelemes rendszerek utólag módosíthatók, később átalakíthatók alkalmassá a visszatáplálásra, azonban ez költséges beruházással lenne csak kivitelezhető. 

Kiss Ernő az intézkedés kapcsán nem lát összefüggést a paksi beruházással.

A döntés gázturbinás erőművek építésének kedvez, amellyel két baj is van: az egyik a termeléshez szükséges földgáz beszerzése, a másik pedig, hogy jelenleg ez a létező legdrágább villamosenergia-termelési mód.

(Borítókép:  Jan Woitas / picture alliance / Getty Images)