Szijjártó Péter elmondta, mi kell az önellátáshoz

DVAST20221021111
2022.10.21. 18:20
Az élelmiszeripari önellátáshoz folyamatos kapacitásbővítések szükségesek, ez ráadásul azért is fontos, mert minél több beruházást kell végrehajtani annak érdekében, hogy Magyarország lokális kivétel lehessen az európai recesszió alól – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Csurgón.

Szijjártó Péter a húsfeldolgozással foglalkozó Topesa Kft. beruházásának átadásán vett részt, ahol a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint arról számolt be, hogy az 1,6 milliárd forint értékű kapacitásbővítést az állam 287 millió forinttal támogatta, így járulva hozzá hetven munkahely megőrzéséhez.

Csurgói beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a világnak a legsúlyosabb és legösszetettebb biztonsági kockázatokkal kell szembenéznie a második világháború óta.

Mint a tárcavezető hangoztatta, veszélybe került a globális élelmezésbiztonság, ugyanis számos ország nagyban függ az ukrán és az orosz gabonaellátástól. Szavai szerint békeidőben egyedül Ukrajnán mintegy 400 millió ember ellátása múlik, így a jelentős részben ellehetetlenült kivitel nyomán ennyi ember kerülhet veszélybe, alapvetően a Közel-Keleten, Afrikában és Délkelet-Ázsiában. Korábban arról számoltunk be, hogy a tárcavezető szerint a fényeslitkei vasúti terminál kulcsszerephez juthat az Ukrajnából származó gabona eljuttatásában a világ legkülönbözőbb pontjaira.

Nemzetbiztonsági kérdés az élelmezés garantálása

Szijjártó Péter leszögezte: stratégiai ágazatként tekintenek az élelmiszeriparra, annak hatékony működését nemzetbiztonsági kérdésként kezelik.

Természetesen a kormánynak az a célja, feladata és kötelessége, hogy garantálja az előfeltételeit annak, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar hatékonyan és biztonságosan, hosszú távon ellássa Magyarországot egészséges élelmiszerrel

– emelte ki, majd hozzátette, hogy a szektor válságállósága az elmúlt években sajnos többször is bizonyítást nyert, de még a beszállítói láncok koronavírus-járvány miatti megszakadása nyomán sem alakult ki ellátási zavar hazánkban.

Újabb csúcsdöntés készül

A miniszter hangsúlyozta, hogy tavaly a válság ellenére óriási rekord született, a magyar élelmiszeripar termelési értéke 17 százalékos növekedéssel meghaladta a 4400 milliárd forintot, ennek volumene idén ráadásul 46 százalékos bővüléssel már augusztusra elérte a 4000 milliárd forintot, így újabb csúcsdöntés készül.

Hangsúlyozta: az élelmiszeripari export értéke tavaly 11 százalékos növekedéssel átlépte a tízmilliárd eurót, s

bár Magyarország a lakosságszámát tekintve csak 95. a világon, az élelmiszerkivitel terén a 32. helyen áll, a világ 163 országában vásárolnak magyar termékeket.

Végül kijelentette, hogy az egyik legfontosabb hazai termék a sertéshús, Magyarországon ráadásul az elmúlt tíz évben öt kilogrammal nőtt az egy főre jutó fogyasztás évente, elérve a harminc kilogrammot. Ez azt jelenti, hogy Magyarország nagyjából önellátó a sertéshús terén, azonban fontos az is, hogy a feldolgozó vállalatok megfelelő kapacitással tudjanak működni, ebből a szempontból is lényeges a mostani beruházás.

Leszögezte: folyamatos kapacitásbővítésre van szükség, ehhez pedig újabb beruházásokra, ami az európai recesszió elkerülése érdekében is döntő fontosságú.

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Topesa Kft. új gyáregységének átadóünnepségén Csurgón 2022. október 21-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)