2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Aki letenné végre a cigarettát, annak ezzel érdemes kezdenie

GettyImages-1013147502
2022.11.16. 15:55
Szemléletformáló program indul az ártalomcsökkentésért a füstmentes világnap alkalmából. A szakmai szervezetek összefogásának létjogosultságát kézenfekvő módon az adja, hogy világszerte bő 1,3 milliárdan dohányoznak, miközben itthon is több mint kétmillió embert érint.

Az ártalomcsökkentés szemléletének népszerűsítését, a betegségek megelőzését és visszaszorítását célzó program országos egészségügyi szűréssel is kiegészül, és a tervek szerint az ártalomcsökkentésben és megelőzésben már tevékeny további szakmai szervezetek bevonásával valósulhat meg. A társadalmi célt szolgáló programsorozat a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Ártalomcsökkentő Egyesület, az Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalom és a fustmentes.hu együttműködésében indul.

Út a kockázatoktól a megoldásig

Kiemelten fontosnak tartja az életmódváltást a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület, amelynek missziója, hogy edukációval és programokkal hívja fel a figyelmet a társadalmunkat érő számtalan lehetséges ártalomra (például levegőszennyezés, helytelen táplálkozás, függőségek), tudatosítja az emberekben ezek kockázatát, és megoldási módokat kínál a csökkentésükre.

Ennek jegyében indították útjára többek között tavaly a fustmentes.hu-val közösen a Dobj le 100 kilót elnevezésű kampányt, amely a közlekedési, vásárlási szokások átalakításától a komposztáláson át a dohányzás ártalmainak csökkentéséről történő tájékozódásig olyan gyakorlati példákat mutat be, amelyek tudatos döntésekkel, de életünk drasztikus átalakítása nélkül járulhatnak hozzá a károsanyag-kibocsátás és az ahhoz kapcsolódó egyéni és környezeti ártalmak kimutatható csökkentéséhez.

Ezt a szemléletet erősítené Magyarország legnagyobb humanitárius szervezete is azzal, hogy szakmai tudással és tapasztalattal segíti az egészségügyi és környezeti ártalomcsökkentés gondolatának népszerűsítését, a civilizációs betegségek visszaszorítását, valamint az életmódváltás ösztönzését.

Magyarországon számos olyan civilizációs betegséggel küzdünk, melyek népegészségügyi szinten is komoly problémákat okoznak, miközben ezek túlnyomó része megelőzhető lenne, hiszen a külső környezeti hatások mellett az egyéni döntések is komoly szerepet játszanak abban, hogy valaki beteg lesz, vagy adott esetben függővé válik egy ártalmas szenvedélytől

– emelte ki Toldy-Schedel Emil, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület elnöke. Hozzátette: az egyesületnél arra törekednek, hogy megelőzzék ezeket a betegségeket, kiemelt figyelmet fordítva azokra a környezeti és civilizációs ártalmakra, amelyek hozzájárulnak a kialakulásukhoz.

Társadalmi és környezeti problémák

Az olyan mindennapi ártalmak, mint

  • a mozgásszegény életmód,
  • az elhízás,
  • a dohányzás
  • vagy a cukorbetegség

hazánkban is rengeteg embert érintenek, pedig megfelelő tájékoztatással, szakmai programokkal és szűrésekkel ezek visszaszoríthatók lennének.

Az egészségügyi ártalmak sorában régóta kiemelt szerepet kap a dohányzás.

A világon jelenleg több mint 1,3 milliárd ember dohányzik, hazánkban több mint kétmillióan, így a dohányzás komoly társadalmi probléma napjainkban is.

Egyetértés van abban, hogy a dohányzás káros az egészségre, valamint az is egyre nyilvánvalóbb, hogy nemcsak súlyos betegségeket okoz, hanem számos társadalmi és környezeti probléma okozója is. A dohányzás visszaszorítására tett intézkedések ezért rendkívül fontosak.

Hajdu Márton, a fustmentes.hu szóvivője ismertette: a terápiás folyamatban a megelőzés és a leszoktatás a két legfontosabb cél, ezek mellett fontos megemlíteni a kockázati tényezők mérséklésének lehetőségét is, hiszen a zéró tolerancia helyett az ártalomcsökkentés teljes spektrumára szükség van a dohányzás káros hatásai elleni küzdelemben.

Akik nem szoknak le, azok is tehetnek egy lépést előre, hiszen az ártalomcsökkentés lehetőségeiről történő tájékozódással nemcsak maguknak, de a környezetüknek is segíthetnek. A kétmillió magyar dohányos mellett a cigarettázás káros hatásai ugyanis a környezetüket is érintik. A leszokásnál kétségtelenül nincs jobb alternatíva, így aki le akar szokni, azt támogatni kell ebben, hiszen kizárólag így szüntethetők meg teljesen a dohányzás ártalmai.

Fontosnak tartják a dohányzást folytatók számára is megteremteni annak a lehetőségét, hogy tájékozódni tudjanak a dohányzás ártalmainak csökkentéséről. Arról persze nem feledkezhetünk meg, hogy természetesen a leszokással tehetünk a legtöbbet önmagunkért és a környezetünkért, de minden megtett lépés sokat számíthat ezen az úton – tette hozzá a szóvivő.

Jobb életminőség a cél

Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt Véradásszervezésért és egészségfejlesztésért felelős országos szakmai vezetője arról beszélt, hogy Magyarország legnagyobb humanitárius szervezeteként alapvető feladataik közé tartozik az élet és az egészség védelme, a betegségek megelőzése, szervezetük alapelveinek terjesztése, a társadalmi szolidaritásra nevelés, az emberek ösztönzése a jobb életminőség elérésére.

Egészségprogramunkban a prevenció mellett az edukációra is kiemelt hangsúlyt fektetünk, és hiszünk benne, hogy életmódunk megfelelő átalakításával igenis csökkenthetők az ártalmak a mindennapokban. Olyan országos szakmai program megalkotását tervezzük, amely jól kidolgozott szakmai protokollok mentén a lakosságot legnagyobb mértékben érintő betegségek szűrését és megelőzését célozza meg.

A tervezett program a pozitív társadalmi szemléletformálás mellett mindegyikük saját szakterületén tevékenyen hozzájárulhat az életmódváltáshoz szükséges folyamatok elindításához, hiszen az ártalmak csökkentésében és a változás elindításában minden lépés számít!

(Borítókép: Cameron Spencer / Getty Images)