Nagy Márton az Indexnek: Látjuk, hogy veszélybe kerülhet az ársapka

DBZOL20220930006
2022.11.30. 10:47
Az ellátásbiztonság mindennél fontosabb, és a kialakult helyzetet legjobban a Mol látja – nyilatkozta az Indexnek Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, aki kiemelte: a kormány megérti a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) problémáit, de ez a kommunikáció nem segíti a helyzet megoldását.

A napokban folyamatosan érkeznek a hírek arról, hogy Magyarországon az ársapka miatt ellátásbiztonsági kérdések merülnek fel. Az Indexnek szerdán lehetősége volt Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztertől kérdezni ezzel a témával kapcsolatban.

A miniszter kiemelte: a kormány álláspontja egyértelmű, az ársapka akkor fenntartható, ha a Barátság vezetéken zavartalanul folyik az olaj. Illetve ha a finomítók az érkező olajat fel tudják dolgozni.

Ennek az egyik feltétele, hogy a százhalombattai finomító működik. Sajnos ennél a létesítménynél is vannak technikai problémák, és a Barátság vezetéknél is az látszik, hogy a harcokban sérülnek meg fenntartó egységek, és le-leállnak. Tehát a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy fenntartsa az ársapkát, de ha az látszik, hogy ez a két tényező veszélyezteti az ellátást, akkor nehéz helyzetbe kerülünk

– mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Indexnek, aki felhívta arra a figyelmet, hogy jelenleg csak az ársapka következtében nincs olyan piaci szereplő, aki most importál Magyarországra. „Az ellátásbiztonság mindennél fontosabb, és a legjobban a Mol látja a helyzetet. Ők látják jobban, hogy képesek ellátni Magyarországot nyersanyaggal. Ha azt látják, hogy nem, akkor ellátásbiztonsági kérdések merülnek fel. Készleteink, amiket felhalmoztunk (a miniszter itt a stratégiai készletekre gondolt – a szerk.) haváriaeseményre tartjuk, természeti károkra, háborúkra” – fogalmazott.

Ez nem azért van, hogy az ársapkát fenntartsuk. Tehát a stratégiai készlethez nem szabad hozzányúlni ebben a helyzetben

– tette egyértelművé a gazdaságfejlesztési miniszter.

Ilyenkor nem lehet pánikot kelteni

A napokban egyre több piaci szereplő kongatta meg a vészharangokat. Ezeket a híreket lapunknak Nagy Márton úgy értékelte, hogy „ez már a kis kutak hergelése, tudjuk, hogy nehéz helyzetben vannak. De bizonyos esetben azt is tudjuk, hogy túl nagy pánikot keltenek.”

Ezt a helyén kell kezelni, ez túlnyomja a helyzetet. Megértem a helyzetüket, de nem ez a módja, hogy ezt kezeljük

– emelte ki a miniszter.

Korábban lapunk keresett több iparági szereplőt is, akik arra hívták fel a figyelmet, hogy idén márciusban, a háború kitörésekor az üzemanyagpiacon is pánikvásárlás kezdődött el. Az előző évhez képest 20-30 százalékkal több benzint és gázolajat vásároltak itthon. Nemcsak a lakosság pánikolt, de a 480 forintos hatósági ár is idevonzotta a benzinturistákat, és a nemzetközi fuvarozók is inkább idetervezték megállásaikat.

A megnövekedett kereslettel szemben ráadásul egy furcsa kínálati oldal állt szemben: a 480 forint miatt gyakorlatilag kivonultak az importőrök (az OMV maradt egyedül, de ő sem sokáig, hiszen a schwechati finomító problémái miatt minden országában termékhiánnyal szenvedett), és a Molnak kellett saját termelésből biztosítania minden igényt. Persze ennek ára volt: 

A MAGYAR VÁLLALAT GYAKORLATILAG LENULLÁZTA SAJÁT EXPORTJÁT, A TERMELÉSI SZINT FENNTARTÁSA ÉRDEKÉBEN ELHALASZTOTTA A TAVASZI NAGY KARBANTARTÁSÁT.

Ugyanakkor ez sem volt elég: nyáron már a stratégiai készlethez kellett nyúlni, hogy a mezőgazdasági és turisztikai csúcsszezont le tudja zongorázni az ország. Le is apadt az ország üzemanyag-tartaléka. A helyzet mostanra annyiban konszolidálódott, hogy a piac mérete visszaállt a normális szintre.

Döntően a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően: praktikusan a lakosságra és egy két szektorra szűkítették a hatósági áras kedvezményeket. Az import azonban még mindig nem tért vissza. Ami nem is csoda. Kinek érné meg a literenkénti 150 forintos vesztességgel behozni a terméket, amikor külföldön jó áron tudja értékesíteni?

Érezhető a készlethiány

Ennek eredménye az lett, hogy a Mol lett az egyedüli szereplő: novemberben a nagykereskedelmi piac 85 százalékát vitte a Mol, de volt olyan hónap, amikor még ennél is magasabb – tudtuk meg egy iparági szakértőtől. 

AZ ÜZLETI SZEKTOR DRÁGÁN, PIACI ÁRON VÁSÁROL, A LAKOSSÁGNAK PEDIG MINTHA NEM LENNE HOLNAP: ELKÉPESZTŐ MENNYISÉGBEN VÁSÁROLJA A 480-AS BENZINT.

A relatív olcsóság egyáltalán nem a spórolásra ösztönöz. A hasznot úgy realizálja a lakosság vagy például a mezőgazdasági vállalkozók, a kkv-szektor, hogy tankolnak. Sőt, sok esetben saját szakállukra készleteznek, vagy épp továbbértékesítenek, nem törődve a biztonsági és adójogi kockázatokkal. Ez pedig olyan ellátási problémákat eredményez, ami a legnagyobb piaci szereplőt is nehéz helyzetbe hozza.

Információink szerint már a Mol saját kútjain is érezhető a készlethiány: a héten napi 70–100 közötti leürülés volt, így hívják azt, amikor elfogy az üzemanyag. Ez általában nulla szokott lenni. Jöttek is drasztikus lépések: a Mol számos kis benzinkútnak átmenetileg nem tud üzemanyagot szállítani. És bár az olajvállalat az Indexnek cáfolta a Független Benzinkutak Szövetségének azt az állítását, miszerint a független kis töltőállomások nem kapnak tőlük üzemanyagot, a helyzet azért elég komoly. 

(Borítókép: Nagy Márton. Fotó:  Balogh Zoltán / MTI)