Új cég jelent meg a magyar olajpiacon

GettyImages-1206551493
2022.12.01. 18:13
Piacra lépett Magyarországon az Orlen-csoport, összesen 143 hazai töltőállomást vesz át – közölte az Orlen csütörtökön.

Miután véglegesítették a Grupa Lotos-csoport akvizíciójával kapcsolatos intézkedéseket, valamint megállapodást kötöttek a Mol-csoporttal a töltőállomások egy részének átvételéről, a magyar piacon is megjelent az Orlen.

A tájékoztatás szerint 79 benzinkút már most az Orlen-csoport tulajdonába került, ezek jelenleg Lukoil márkanév alatt üzemelnek. A fennmaradó 64 töltőállomást 2024 közepéig fokozatosan veszik át.

Egyidejűleg az Orlen-csoport Szlovákiában 39 töltőállomást vesz át a Mol-csoporttól, így a vállalat a szomszédos országban összesen 91 töltőállomást fog üzemeltetni 2023-ban – közölte a társaság. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben idézik Daniel Obajteket, a PKN Orlen igazgatótanácsának elnökét:

Számottevő mértékben bővítjük kiskereskedelmi hálózatunkat Európában: erősödő jelenlétünknek köszönhetően Szlovákiában bekerültünk a helyi piac négy legnagyobb üzemanyag-kiskereskedői közé. Emellett kereskedelmi hálózatunk egy új piacon, Magyarországon is terjeszkedik, ahol a nagykereskedelmi területen már korábban is jelen voltunk

„Értékesítési hálózatunk sikeres bővítésének eredményeként nem csupán Lengyelországban, de az egész közép- és kelet-európai régióban biztosítjuk az üzemanyag- és energiaellátás biztonságát. Elkötelezettségünk és kiterjedt piaci tudásunk révén kifejezetten a helyi elvárásoknak megfelelően kialakított, elsőrangú minőségű termékeket és szolgáltatásokat tudunk kínálni új európai vásárlóinknak. Az Orlen-töltőállomások december elején nyitják meg kapuikat a magyar közönség előtt” – tette hozzá.

A közlemény szerint a Mol-tranzakció lezárását követően az Orlen-csoport összesen több mint 660 töltőállomást üzemeltet majd Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon. A vállalat Csehországban 430 töltőállomással piacvezető pozíciót tölt be. A csoport Szlovákiában 91-re,

Magyarországon pedig 143-ra fogja növelni töltőállomásai számát, s ezáltal mindkét piacon a négy legnagyobb szereplő egyikévé válik.

Az Orlen hat európai országban – Lengyelországban, Németországban, Csehországban, Litvániában, Szlovákiában és immár Magyarországon is – összesen közel 3000 töltőállomást üzemeltet.

Fellendítik a helyi versenyt

Tomasz Wiatrak, a szlovákiai és magyarországi terjeszkedést irányító Orlen Unipetrol csoport vezérigazgatója hangsúlyozta: „az Orlen egy olyan erős, nemzetközi vállalat, amelynek közel 3000 töltőállomása stabil háttérrel rendelkezik, létesítményei pedig a tapasztalatok, valamint az innovatív megoldások megosztásával dinamizálják egymás működését”.

Magyarországi piacra lépésünkkel fellendítjük a helyi versenyt, s ennek előnyeit nemcsak vásárlóink, hanem a turisták és a nemzetközi közlekedési vállalatok is élvezhetik, hiszen korszerű Efecta és Verva üzemanyagainkat Közép-Európa egyéb országaiban is megtalálják majd

– tette hozzá az Orlen Unipetrol csoport vezérigazgatója.

A szlovák és a magyar piacokra irányuló terjeszkedés kulcsfontosságú lépést jelent az Orlen-csoport számára európai kiskereskedelmi hálózatának bővítésében. 2030-ig a vállalat 3500 Orlen-márkanéven működő töltőállomás üzemeltetését tervezi, a célkitűzések alapján a külföldi töltőállomások teljes értékesítési hálózatban elért részesedése pedig várhatóan 37 százalékról 45 százalékra emelkedik majd – írja a közlemény.

Lengyel társaság

Az Orlen egy lengyel olajfinomító és benzin-kiskereskedő. A társaság jelentős, európai tőzsdén jegyzett cég, amely kiemelkedő tevékenységet folytat Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Németországban, a balti államokban, valamint Kanadában is.

A PKN Orlen Közép- és Kelet-Európa negyedik legnagyobb vállalata, és olyan globális ranglistákon szerepel, mint a Fortune Global 500, a Platts top250 és a Thompson Reuters top100. A vállalat ügyvezetője 2018 óta Daniel Obajtek lengyel önkormányzati képviselő.

Bevásárolt a Mol

Még januárban röppent fel a hír, hogy a Mol több mint négyszáz benzinkutat tervez vásárolni Lengyelországban, aminek értelmében a cégnek több töltőállomása lesz Lengyelországban, mint Magyarországon. Nyáron az Európai Bizottság jóváhagyta az ügyletet.

A legfrissebb hírek szerint most pont került az ügy végére, és sikerült lezárni a tranzakciót, így 610 millió dollár értékben a Mol megvette a Lotos Paliwát, amely a Lotos olajtársaság tulajdonában lévő benzinkutak 80 százalékát üzemelteti.

(Borítókép: Karol Serewis / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)  • Hírek
  • Hírek