Egész Európában hiány van antibiotikumokból

GettyImages-1236932490
2022.12.11. 17:40
Európa-szerte antibiotikumhiányról számolnak be az országok, mivel a gyógyszerek iránti kereslet növekszik, a gyártók pedig az ellátási láncban mutatkozó nehézségekkel küzdenek.

Az amoxicillin, a cefalosporinok és más, széles körben használt antibiotikumok hiánycikkek a különböző országokból származó adatok szerint, ami aggodalmat kelt az orvosok és a tisztviselők körében − írta meg a The Wall Street Journal

A gyártók a hiányt több tényezőnek tulajdonítják. A világjárvány idején bevezetett korlátozások feloldását követően megnőtt a kereslet, ugyanis többen betegednek meg. A gyártók az összetevők, a csomagolás és más összetevők szállításában is késedelemmel szembesülnek, részben a kínai lezárások miatt.

Az emelkedő energiaköltségek pedig megnehezítik egyes energiaigényes gyártási folyamatok fenntartását. 

A Sandoz, a Novartis AG svájci gyógyszergyártó generikus üzletága közölte, hogy késik a megrendelések teljesítésével, mivel nem tudja beszerezni a csomagolóanyagokat. A Centrient Pharmaceuticals Netherlands, egy másik jelentős antibiotikumgyártó vállalat közölte, hogy csökkentette egy kulcsfontosságú összetevő gyártását, mert nem tudja eléggé megemelni az árakat az emelkedő villamosenergia-költségek ellensúlyozásához.

A hiány már most is aggodalommal tölti el az orvosokat.

Nagyon félünk, mert úgy hallottuk, hogy a hiány három vagy négy hónapig tart majd

− mondta Remi Salomon, a párizsi Necker-Enfants Malades Kórház gyermekorvosa.

Rövidebb kúrákat javasolnak az orvosok 

Az orvosok olyan irányelveket készítenek, amelyek rövidebb antibiotikumkúrákat javasolnak a készletek megőrzése érdekében, de Salomon aggodalmát fejezte ki, hogy a kezelés időtartamának korlátozása azt jelentheti, hogy egyesek nem gyógyulnak ki a fertőzésükből.

Bár az antibiotikumok kritikus szerepet játszanak a bakteriális fertőzésekből, például a hörghurutból és mandulagyulladásból való felépülésben, ezek ára nem éri el az újabb gyógyszerekét, mivel már nem védi őket szabadalom. Az európai kormányzati egészségügyi rendszerek egyes gyógyszerekre árkorlátozást is előírnak, ami megnehezíti a gyártók számára a költségnövekedés áthárítását. 

Az elmúlt évben a Centrient hollandiai Delftben található gyártóüzemének energiaszámlái nyolcszorosára nőttek − közölte a vállalat. Az üzemben a cefalosporin előállításához szükséges egyik kulcsfontosságú összetevőt készítik. A gyógyszert gyakran írják fel fülgyulladás és tüdőgyulladás kezelésére, valamint penicillinre allergiás embereknek.

Egy olyan gyártó számára, mint a miénk, az a probléma, hogy miközben a költségek nőnek, az áremelkedést csak részben tudjuk áthárítani a vásárlóinkra

− mondta Rex Clements, a Centrient vezérigazgatója. 

Dolgoznak a problémán

Az Európai Gyógyszerügynökség közölte a lappal, hogy vizsgálja az amoxicillinhiányt, és külön csoport dolgozik az okok megértésén és a hatás enyhítését célzó intézkedések mérlegelésén. Az európai problémák megegyeznek az Egyesült Államokban tapasztaltakkal.

Franciaországban október óta hiány van amoxicillinből, különösen a gyermekek számára készült iható kiszerelésből a francia egészségügyi tisztviselők múlt hónapban közzétett figyelmeztetése szerint, amelyben arra kérik az orvosokat, hogy ne írják fel az amoxicillint.

Az ország egészségügyi szolgálata szerint a hiány márciusig tarthat, és egész Európát érintheti.

A gyermekegészségügyi szövetségek nemrégiben utasításokat adtak ki arról, hogyan kell a felnőtteknek szánt amoxicillintablettákat ivóvízzel hígítani a gyógyszerre szoruló gyermekek számára.

Az Olaszországból és Németországból származó adatok szintén hiányt mutatnak amoxicillinből és más antibiotikumokból. 

Belgiumban a gyógyszerek és egészségügyi termékek szövetségi ügynökségének adatai szerint 2023 első hónapjaiban a gyártási késedelmek miatt átmeneti amoxicillinhiány lépett fel. A Sandoz által gyártott, cefalosporin típusú antibiotikum, a Zinnat előreláthatóan 2023 márciusáig lesz hiánycikk. 

Még nem tudni, meddig tart a hiány

A gyógyszertári szövetségek szerint az Egyesült Királyságban a növekvő kereslet szintén fennakadásokat okoz az antibiotikumellátásban, különösen az A csoportú Streptococcus vagy Strep-A által okozott fertőzések kezelésére használt antibiotikumok esetében. Ez olyan baktériumtípus, amely számos fertőzést okozhat, beleértve a torokfertőzést és a skarlát nevű betegséget, és az elmúlt hetekben több gyermek halálához is vezetett.

Az egészségügyi hatóságok szerint inkább a gyógyszertárak készleteinek feltöltésével vannak problémák, mint a tényleges készlethiánnyal. A kereslet növekedése miatt a forgalmazók december első napjaiban több Strep-A elleni antibiotikumot szállítottak, mint tavaly az egész hónapban − közölte az Egészségügyi Forgalmazók Szövetsége. A szövetség szerint egyes forgalmazók korlátozzák a rendeléseket, hogy kiegyenlítsék a gyógyszertárak közötti elosztást. 

Az Egyesült Királyság Nemzeti Gyógyszerészeti Szövetsége szerint egyes antibiotikumkészítmények átmenetileg nem állnak rendelkezésre, és bár a nagykereskedők szerint hamarosan pótolják őket, még nem lehet tudni, hogy ez mikor történik meg. 

(Borítókép: Monika Skolimowska / Picture Alliance / Getty Images)