Ha pénz van, minden van? Ezek az év üzletei Magyarországon

B  ZA20200714010
2023.01.10. 15:09
Szinte minden hétre jutott tavaly legalább egy vizsgálni való összefonódás-bejelentés a Gazdasági Versenyhivatalnál. A bankszektor, a távközlés, a média és az építőipar egyaránt képviselteti magát 2022 legizgalmasabb felvásárlásai között.

Az elmúlt öt évben 312 összefonódás-bejelentést fújt be a szél a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ablakán, csak tavaly 64-et – derült ki az Index gyűjtéséből. A vállalkozások összefonódását azt szem előtt tartva veszi minden egyes esetben górcső alá a hatóság, hogy ha villog a lámpa, versenyjogi eszközökkel akadályozza meg a monopóliumok kialakulását.

Ugyanakkor illúzióink ne legyenek, a modern piacgazdasággal együtt jár a tőkekoncentráció jelensége: a versenyjog ezt nem kívánja megakadályozni, ellenben szabályozni igenis hivatott, visszaszorítva a versenyre kiemelten káros hatásokat.

A vállalkozások összefonódását, azaz fúziót, cégfelvásárlást, egyesülést, irányításszerzést akkor kell bejelenteni a GVH felé, ha az érintett piaci szereplők előző üzleti évben elért nettó árbevétele együttesen meghaladja a 15 milliárd (2023. január 1-től a 20 milliárdot), és külön-külön is eléri az egymilliárd forintot (2023. január 1-től a 1,5 milliárdot). A közösségi léptékű összefonódások esete azonban magasabb polc, ilyenkor az Európai Bizottság jár el, uniós szintű felülvizsgálatra együttesen ötmilliárd euró, vállalkozásonként pedig legalább 250 millió euró forgalom felett van szükség.

Visszatérve a nemzeti versenyhatóságra, még a múlt év utolsó hónapjában is öt bejelentés érkezett. December 15-én került például az MKB Magántőkealap és az Aqua Lorenzo Kft. ügye a GVH-hoz, a tranzakció eredményeként a Magyar Bankholdinghoz tartozó tőkealap üzletrésze által megtestesített szavazati joga az Aqua Lorenzóban 70 százalékra nőtt. A céltársaság üdítőital- és ásványvízgyártással, illetve -palackozással foglalkozik.

Adásvételekből nem volt hiány

Ugyanezen a napon a PortfoLion Regionális Magántőkealap II üzletrész-adásvételi szerződéssel megszerezte a PortfoLion Regionális Magántőkealap I-nek a CodeCool Kft.-ben fennálló üzletrészét. A tranzakció eredményeként az informatikus- és programozóképzéssel foglalkozó CodeCool közös irányítóinak száma csökkent.

Visszafelé haladva az időben, ha minden hónapból csak egy érdekes vagy fontos esetet emelünk ki, azt látjuk, hogy a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt. tavaly novemberben szerezte meg a HorseRadish Kft. egészét, ezáltal közvetetten irányító befolyást szerzett hét társaság, nevezetesen a Dömper Kft., a Pannon-Doprastav Kft., a Pantunnel Kft., a Hidro-Duna Kft., a Dovas Kft., a Domasz Kft. és az Innovia Kft. felett. Októberben médiatechnológiai vállalatcsoportot vett a 4iG Nyrt., a telekommunikációs óriás végül nemcsak a Crealive tulajdonosa lett, hanem a cég leányvállalatainak 75 százalékos közvetett tulajdonát is megszerezte.

Változások a médiában is

A szeptemberi ügyekig kell visszamennünk egy jelentős visszhangot kiváltó médiaügyig: a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. irányítást szerzett a N.S. Média és Vagyonkezelő Kft. felett. Fontos tudni, hogy a céltársaság tulajdonában állnak a Nemzeti Sport című napilap szerkesztői jogai, ahhoz tartozó védjegyek, domainnevek, szerződésállományok és egyéb eszközök, erőforrások.

Továbbmenve: még tavaly nyári, augusztus hír, hogy a Gránit Bank a szavazati jogok többségét megtestesítő részvények megszerzésével egyedüli irányítást szerzett az Equilor Befektetési Zrt.-ben, de a GVH elé csak szeptember 2-án került. Ezt megelőzően, júliusban is a Bankholdingra figyeltünk: az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. beolvadt a Budapest Alapkezelő Zrt.-be, ezáltal a szuperbank részévé vált.

Visszagurulva júniusig, az AutoWallis Nyrt. és portugál üzleti partnere, a Salvador Caetano Auto 50-50 százalékban megszerezte a Renault Hungária Gépjárműkereskedelmi Kft. 100 százalékát.

Májusban a valaha volt legnagyobb pulykafeldolgozó vállalatának létrejöttét készítette elő a szarvasi Gallicoop Zrt., amely egyedüli irányítást szerzett az addigi nagy rivális, a kecskeméti Gallfood Kft., valamint a Gallbreed Kft. és a Gallgarden Kft. felett. Míg az utóbbi kettő baromfitenyésztéssel (baromfihízlalással) foglalkozik, addig a Gallfood baromfivágással és -feldolgozással.

Két bankból egy

Azt túlzás lenne állítani, hogy az év elején a fű se nőtt tavaly a felvásárlások piacán, de csendesen indult e téren az esztendő. Januárban még csak a szerencsejáték-szolgáltató Scientific Games Corporation adott bejelentésvizsgálati munkát a GVH-nak, februártól azonban beindult a buli, az utolsó téli hónapban az Erste versenyjogi értelemben is megindította a Commerzbank beolvasztásának hadjáratát.

Márciusban újra a médiára figyeltünk, azon belül is a tévétársaságokra, a luxemburgi Canal+ és a portugál SPI frigyére, egy izgalmas áprilisi ügy pedig arra emlékeztet, hogy a BDPST Capital Zrt. 2022-ben üzletrész-adásvételi szerződést írt alá a Diófa Alapkezelőt tulajdonló Tarragona Holding Zrt.-vel.

(Borítókép: Erste Bank-fiók a Teréz körút 24. szám alatt 2020. július 14-én. Fotó: Balaton József / MTI)