Megvan, mikor dönt a kormány az élelmiszerárstop sorsáról

DBZOL20220201003
2023.01.12. 09:54
Parragh László, az iparkamara vezetője nemrég az árstopok kivezetéséről, az energiaárakról és az infláció alakulásáról beszélt egy interjúban. Az élelmiszerárstop április 30-ig van érvényben, és a kormány most elárulta, hogy mikor döntenek a továbbiakról.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke nemrég azt mondta egy interjúban, eljött az ideje annak, hogy meg kell tervezni az árstopok kivezetését, ami jelenleg egy sarkalatos gazdaságpolitikai feladat.

Az iparkamara vezetője szerint ehhez már a szükséges feltételek is kezdenek összeállni, ilyennek nevezte az infláció és a forint árfolyamának kedvező alakulását, valamint a gazdasági növekedést és a fogyasztás visszaesését is.

Az ATV Híradónak az Agrárminisztérium azt írta, április 30-ig érvényes az élelmiszerárstop,

a továbbiakról áprilisban dönt a kormány.

Molnár László, a GKI vezérigazgatója szerint ha Parragh László a kivezetésről beszél, akkor a kormány már gondolkodik az intézkedésen. A szakemberek szerint az árstop fenntarthatatlanná vált, és Molnár László is úgy véli, sok érv szól a kivezetés mellett, leginkább az, hogy áruhiány alakult ki.

Mint arról beszámoltunk, a falusi kisboltoknak a kormány újabb támogatást ad. Minden üzlettulajdonos pályázhat, aki 2000 fő alatti településen működtet kisboltot.

(Borítókép: Az élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában 2022. február 1-jén. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)