Davos: A vállalatok vezetői szerint csökkenni fog a növekedés

33777CQ-highres
2023.01.17. 10:47
A vezérigazgatók 73 százaléka szerint a gazdasági növekedés üteme világszerte csökkenni fog a következő tizenkét hónapban. Ugyanakkor 60 százalékuk nem tervez létszámleépítést, és 80 százalékuk a munkavállalók javadalmazását sem csökkentené – derül ki a nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég, a PwC davosi Világgazdasági Fórumon bemutatott felméréséből, amelyen 105 ország 4410 vezérigazgatója vett részt a múlt év utolsó hónapjaiban.

A vezérigazgatók csaknem 40 százaléka úgy véli, hogy vállalata egy évtized múlva nem lesz gazdaságilag életképes, ha a jelenlegi úton halad tovább. A PwC MTI-hez eljuttatott összefoglalója szerint Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság vezető üzletemberei a globális növekedéshez képest kevésbé optimisták saját országuk növekedését illetően, ellentétben például az Egyesült Államok, Brazília, India és Kína cégvezetőivel.

A vezérigazgatók 60 százaléka azt állítja, hogy a következő tizenkét hónapban nem tervezi a munkaerő létszámának csökkentését.

A 80 százalék pedig azt jelezte, a tehetségek megtartása és a munkaerő elvándorlásának mérséklése érdekében nem tervezi az alkalmazottak javadalmazásának csökkentését sem.

Változni fognak a vállalati nyereségek

Rövid távon, a következő 12 hónapban, de a következő öt évben is 40 százalék szerint az infláció, 31 százalékuk véleménye szerint pedig a makrogazdasági volatilitás vezeti a kockázati tényezők listáját. A vezérigazgatók a következő tíz évben több közvetlen kihívást is látnak a saját iparáguk jövedelmezőségét illetően.

A megkérdezett vezetők több mint fele úgy véli, hogy a változó fogyasztói preferenciák hatással lesznek a nyereségességre.

Csakúgy, mint a szabályozás változásai (53 százalék), a munkaerő/szakképzettség hiánya (52 százalék) és a technológiai zavarok (49 százalék). A vezérigazgatók több mint fele számolt be a működési költségek mérsékléséről, majdnem ugyanennyien az árak emeléséről, 48 százalékuk pedig a termék- és szolgáltatáskínálat diverzifikálásáról.

(Borítókép: A davosi Világgazdasági Fórum nyitónapja 2023. január 16-án. Fotó: Fabrice Coffrini / AFP)