Feloldották a titkosítást: újabb amerikai pénzeket találtak az ellenzéknél

HNT 6455
2023.01.25. 11:23
A titkosszolgálatok, illetve a nyomozó hatóságok az ellenzék tavalyi kampányának külföldi pénzügyi támogatása körül újabb százmillió forintokat találtak. A hatóságok arra jutottak, hogy egy svájci alapítványon keresztül történt a finanszírozás.

A mostani, 900 millió forint körüli összeg már nem közvetlenül a Márki-Zay Péter által vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalmához érkezett. A frissített, most januárban a titkosítás alól feloldott nemzetbiztonsági bizottsági tájékoztatók szerint a korábban ismert 3 milliárdos összegnél 160 millióval több pénz érkezett amerikai támogatásként az Action for Democracytól a tavalyi ellenzéki kampányba.

A pénzügyi támogatás végösszege 3 174 076 395 forint.

A Nemzeti Információs Központ (NIK) legújabb összegzése szerint az Action for Democracytól származó pénz 58 százaléka landolt az MMM-nél, kisebb része az eDemokrácia Műhely Egyesületnél, a maradékot pedig öt gazdasági társaságnak utalták át. A NIK saját vizsgálódása mellett felhasználták a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folyamatban lévő nyomozásának eddigi eredményeit is.

Milliárdok érkeztek, a Demokrata Párt is belekeveredett

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának január 20-i ülésén bemutatott tájékoztatás szerint az öt cég közül a legtöbbet, 1,08 milliárd forintot az Oraculum 2020 Kft. kapta, amely az „Ez a lényeg” néven működő portálok kiadója. A mostani hírek szerint az Ez a lényeg kiadója a jelentés szerint nem az Action for Democracytól, hanem egy svájci bejegyzésű alapítványtól is kapott nagy összegű utalást,

amely összesen 887 millió forintot tett ki.

A NIK összesítése szerint „az egységes ellenzék külföldi kampánytámogatása” már a 4 milliárd forintot közelíti, és új szálként bekerült a svájci alapítvány, amiről a dokumentum megállapítja, hogy „az alapítvány aktivitására, valós tevékenységére vonatkozóan nem lelhető fel nyílt forrásból hozzáférhető információ” – ahogy azt a HVG összegezte. A nyomozó hatóság szerint a külföldi pénzeket az alábbi szerint érkeztek meg:

  • a Mindenki Magyarországa Mozgalomnál 8 tranzakció érkezett, összesen 1 848 603 106 forint értékben;
  • DatAdat Professional Kft.: 1 tranzakció érkezett, 147 940 520 forint értékben;
  • Gemius Hungary Kft.: 3 tranzakció érkezett, összesen 13 267 170 forint értékben;
  • Oraculum 2020 Kft.: 10 tranzakció érkezett, összesen 1 970 369 542 forint értékben;
  • eDemokrácia Műhely Egyesület: 1 tranzakció érkezett, összesen 18 090 600 forint értékben;
  • Super Future Kft.: 3 tranzakció érkezett, összesen 59 067 607 forint értékben;
  • Laokoon Cinema Kft.: 1 tranzakció érkezett, összesen 4 242 600 forint értékben.

Az Action for Democracy erről az egész helyzetről úgy ír, hogy a szervezetet „eleve felépített pénzügyi háttérrel, célhoz kötötten hozták létre”, és a szervezet mögött

az amerikai Demokrata Párthoz közvetlenül kapcsolódó személyek állnak.

A NIK főigazgatója, Kovács Zoltán dandártábornok által jegyzett irat összefoglalójában arra jutott, hogy „a külföldi politikai szervezet által a magyar választások időszakában Magyarországra utalt támogatás a magyar választások befolyásolását szolgálta. Ez egyértelműen Magyarország szuverenitásának megsértését jelenti, egyúttal felveti a vonatkozó magyar jogszabályok megsértésének gyanúját is.” A NIK értékelése szerint a külföldi politikai szervezet által Magyarországra utalt támogatás a választások befolyásolását szolgálta.

Ez egyértelműen Magyarország szuverenitásának megsértését jelenti

– olvasható a Kovács Zoltán András dandártábornok, NIK-főigazgató által január 24-i dátummal küldött átiratban. A tájékoztatás szerint az amerikai szervezet által nyújtott támogatás végösszege 3 174 076 395 forint, ami mintegy 160 millióval több a korábbi tájékoztatásban szereplő adatnál.

Eredménybefolyásolásra használhatták

A megbízott cégek profilja alapján valószínűsíthető, hogy a külföldről származó forrásokat alapvetően a magyar választók véleményének, illetve a választások eredményének befolyásolására használhatták fel – olvasható a dokumentumban, amely szerint az e pénzügyi forrásokkal kapcsolatba került cégek „megbízott félként szerepelnek egyes ellenzéki pártok kampánybeszámolóiban is”.

Különösen figyelemre méltónak nevezik a dokumentumban, hogy „az alapítók a diaszpórában élő magyarság voksolásának elősegítését jelenítették meg fő céljuknak, ami nem felel meg a valóságnak”. Ehelyett az összegek jelentős részét a magyar választások közvetlen, magyarországi befolyásolására használhatták fel – írja a jelentésben a NIK. A Nemzetbiztonsági bizottság november 17-én kezdeményezte a titokgazdánál a külföldi pártadományokról velük ismertetett információk nyilvánosságra hozatalát.

(Borítókép: Márki-Zay Péter 2022. március 21-én. Fotó: Nagy Tamás / Index)