Sorsdöntő tárgyalásokra készülnek a magyar kormánytisztviselők a Dunaferr-ügyben

BFALU20210807028
2023.02.03. 19:44
A nehéz helyzetbe jutott Dunaferr iránt a brit–indiai acélipari vállalat, a Liberty Steel, valamint az ukrán Metinvest is érdeklődik. A Liberty Steel szándékai komolyak lehetnek, a vállalat vezetői a jövő héten Budapestre utaznak, ahol magyar kormánytisztviselőkkel tárgyalnak – tudta meg az Argus.

A Liberty Steel vezetői „do-or-die” tárgyalásokon vesznek részt magyar kormánytisztviselőkkel a jövő hét folyamán, közölte az ügyre rálátó forrás. Az Argus arról is értesült, hogy a Dunaferr tavaly nyáron leállított első nagyolvasztója helyrehozhatatlanul megsérült, és azt már nem is indítják újra.

Az üzemhez közel álló források arról számoltak be, hogy a másik kohót a következő hetekben újraindítják, bár a telephely dolgozóit arról nem informálták, honnan lesz hozzá nyersanyag.

A Magyar Közlöny 2023. évi 15. számában jelent meg az a törvénymódosítás, amely szerint veszteséggel is működhet egy cég, ha ezzel meg lehet őrizni a vagyonát. A jogszabály ugyan nem nevesíti a Dunaferrt, de minden bizonnyal a dunaújvárosi gyár helyzete miatt készült el a módosító javaslat. Az 521/2022. (XII. 13.) kormányrendelet alapján elrendelt felszámolási eljárások veszélyhelyzet ideje alatti részletszabályairól címet viselő rendelet a tavaly év végén bejelentett rendeletet egészíti ki.

„Ha az adós gazdasági tevékenységének folytatása az adós vagyona értékének megőrzése szempontjából feltételezhetően nagyobb előnnyel jár, mint a gazdasági tevékenységének befejezése, az ideiglenes vagyonfelügyelő, illetve a felszámoló az adós gazdasági tevékenységének felszámolás alatti tovább folytatását akkor is biztosíthatja, ha az adós gazdasági tevékenysége veszteséges” – olvasható a Magyar Közlönyben.

Orbán Viktor ennél zűrösebb ügyet még nem látott

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly év végén úgy fogalmazott, ennél zűrösebb ügyet még életében nem látott, de mindent megtesznek azért, hogy ami menthető, azt megmentsék.

A kormányfő szerdán a következőképp reflektált a helyzetre: „Brüsszelből hiába várunk segítséget, onnan csak szankciók jönnek. A kormány a következő hat hónapban kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét. Megvédjük a munkahelyeket, megvédjük a magyar családokat!”

A dunaújvárosi acélmű helyzetéről és lehetséges jövőjéről vendégszerzőnk, Vona Gábor is véleménycikket írt korábban.

(Borítókép: Az ISD Dunaferr Zrt., a köztudatban a Dunai Vasmű – az 1950-es években létrehozott kohászati-gépészeti komplexum –főbejárata a Vasmű tér 1–3. szám alatt. Fotó: Faludi Imre / MTI)