A Shell vezérigazgatója szerint nem egészséges az olaj- és gázkitermelés csökkentése

GettyImages-1208256921
2023.03.03. 20:13
A Shell új vezetője szerint az olaj- és gázkitermelés csökkentése rossz lenne a fogyasztóknak, ezzel megerősítve más nagy termelőknek a fosszilis tüzelőanyagok és az energiabiztonság irányába történő elmozdulását.

„Meggyőződésem, hogy a világnak még hosszú ideig szüksége lesz olajra és gázra” − mondta Wael Sawan, a Shell vezérigazgatója a Times rádiónak adott pénteki interjújában. „Ezért az olaj- és gázkitermelés csökkentése nem egészséges”.

Európa legnagyobb energiaipari vállalatai az egyre kevésbé éghajlatpárti amerikai társaik stratégiáját követik. Az olaj- és gázüzletágakra támaszkodnak, amelyek tavaly rekordnyereséget és a részvényeseknek kiemelt osztalékokat eredményeztek − írta meg a Bloomberg hírügynökség.

A BP, a Shell legközelebbi versenytársa a múlt hónapban közölte, hogy lelassítja olaj- és gázkitermelése tervezett csökkenését, hogy garantálja az energiaellátás megbízhatóságát az Ukrajna elleni orosz invázió által okozott zavarokat követően. A vállalat részvényesei pozitívan fogadták a hírt, a BP részvényei a bejelentés óta mintegy 17 százalékkal emelkedtek.

A fosszilis tüzelőanyagok újbóli előtérbe kerülése egy olyan évet követ, amikor az orosz invázió megzavarta a gázellátást, és a járvány utáni gazdasági fellendülés megnövelte az olaj iránti keresletet. 

Természetesen 2022-ben láttuk az energiarendszer törékenységét. Ha az árak az egekbe szöknek, az senki, különösen a fogyasztók számára nem egészséges

− mondta Sawan.

Tavaly rekordszintre emelkedett a karbonkibocsátás

Ugyanakkor a szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, ami azt jelenti, hogy a világnak még gyorsabban kell lépnie, ha el akarja érni az éghajlati célokat, és el akarja kerülni a globális felmelegedés legsúlyosabb hatásait. Ehhez az olaj és a gáz iránti kereslet meredek csökkentésére lenne szükség.

Sawan elődje, Ben van Beurden idején a Shell azt a célt tűzte ki, hogy évente 1-2 százalékkal csökkenti az olajkitermelést, és ezt az ütemet már bőven elérte. A csökkenés nagy része a Shell termelési portfóliója átalakításának tulajdonítható, amelynek célja a kisebb nyereséget hozó eszközök leépítése volt. Ez a megközelítés folytatódik Sawan alatt is, aki elkötelezett a részvényesek osztalékának növelése mellett.

Az értéket helyezzük előtérbe a mennyiséggel szemben. Tehát nem az számít, hogy hány hordót termelünk, hanem az, hogy mekkora árrést tudunk rátenni a kitermelt hordókra

− mondta Sawan.

Sawan elmondta, hogy a vállalat továbbra is elkötelezett azon stratégia mellett, hogy mind az olajba és a gázba, mind pedig az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és szén-dioxid-mentes technológiákba befektessen. 

(Borítókép: Soeren Stache / picture alliance / Getty Images Hungary)