Nagyot drágult a sör Magyarországon

GettyImages-726791011
2023.03.06. 10:31
Az év első hónapjaiban jelentősen drágultak a sörök hazánkban. A drágulás még külföldről is látszik, ugyanis Magyarországon volt a legnagyobb a sörinfláció az egész Európai Unióban.

Tavaly már írtunk arról, hogy a magyar kézműves sörfőzdéket nehéz helyzetbe hozta az ukrajnai háború. Most úgy fest, hogy a problémákkal nemcsak ők, hanem az egész szektor is küszködik.

A Pénzcentrum ugyanis most arról számolt be egy részletes cikkben, hogy 2023 elejétől kezdve

a belföldi üzletláncok szinte teljes összhangban kezdték el emelni a sörök árát. 

A portál szerint ez azt eredményezte, hogy a legkelendőbb, jellemzően 280-300 forintba kerülő sörök ára rögtön felment 70-100 forinttal. Emiatt a legnagyobb hazai márkák sima, világos sörei ma már 360-370 forintba kerülnek, miközben a „minőségi” sörök (lagerek, ipák stb.) ára a 400 és 440 forint közti árkategóriába emelkedett. 

A boltok nem egy esetben külön közleményekben vagy kis méretű nyomtatott tájékoztatókban számoltak be arról, hogy

a sörgyárak árat emeltek, és emiatt nekik is ugyanígy kell tenniük. 

Ráadásul – a portál szerint – a drágulás a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrég publikált adataiban sem látszik, ugyanis a statisztikai hivatal január 1-jén áttért egy új besorolási rendszerre, és most már teljesen máshogy osztályozzák a söröket, mint tavaly.

Európai szinten vezetünk a sörinflációban

Bár a KSH adatai a fenti esetben nem segítettek, az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat nemrég közzétett néhány beszédes adatot a magyarországi sörinflációról. A Pénzcentrum szerint

2022 januárja és 2023 januárja között eltelt egy évben 37,8 százalékkal nőtt a sör ára Magyarországon.

Ez az áremelkedés még uniós szinten is rendkívül kiemelkedőnek számít. A drágulásban a második helyen Litvánia állt, ahol majdnem feleennyivel, 19,8 százalékkal nőtt a sör ára. A közép-európai országoknál általánosságban véve 10–15 százalék közti drágulás volt megfigyelhető, az egész uniót nézve pedig 11–12 százalék volt az átlagos drágulás mértéke. 

Ezzel kapcsolatban a KSH adataiból annyit lehet még adalékként megállapítani, hogy 2022 eleje és 2023 eleje közt mintegy 25,2 százalékkal nőtt a szeszes italok ára Magyarországon – vagyis nagyon úgy fest, hogy a sörök az átlagosnál nagyobb mértékben drágultak idehaza, mint a többi alkoholos ital.

Reagált a KSH

A KSH szerkesztőségünkkel közölte: „igaz, hogy a sörök megfigyelési módszertana változott (a megfigyelt reprezentánsok köre módosult), de a sörök továbbra is megtalálhatók a statisztikánkban és a fogyasztóiár-index megfigyelési körének részét képezik. A januári inflációs adatok szerint az előző hónaphoz viszonyítva januárban 9,3 százalékot emelkedett a sörök ára.

A KSH táblázataiban tehát továbbra is szerepelnek a sörök, csak a korábbi világos és minőségi sörök helyett a lager és a felsőerjesztésű vagy búzasörök találhatóak meg benne.

A táblázatban szereplő nyers átlagárak időben valóban nem összehasonlíthatók, de ez nemcsak a sörökre, hanem a táblázat bármelyik sorára igaz

– tájékoztatott a KSH. Hozzátették: a táblázatban szereplő adatok időbeli összehasonlíthatóságának korlátaira a táblázat címéhez kapcsolt megjegyzés is felhívja a figyelmet és az időben összehasonlítható indexekhez irányítja a felhasználót, amelyben szerepel a sör.

(Borítókép: Westend61 / Getty Images Hungary)