Kiderült, hogy a magyar vagy a szlovák oldalon olcsóbb az élelmiszer

GettyImages-1322511398
2023.03.07. 07:08
Megvizsgálták, hogy Komárom vagy a szlovák oldalon található Révkomárom (Komarno) élelmiszerboltjaiban olcsóbbak-e a termékek. Az összehasonlítást nehezítette a két külön pénznem, a Makronóm a jelenlegi 378 forint/eurós árfolyammal számolt.

A szlovákiai üzletekben a legegyszerűbb kenyérfajták olcsóbbak, de a prémiumtermékek nagyobb választékban vannak jelen, és sok esetben drágábbak is. A középkategóriás pékáruknál nincs jelentős különbség – számolt be a Makronóm.

A lap Komárom és a szlovák oldalon található Révkomárom (Komarno) Lidl és Tesco áruházait vizsgálta 2023. márciusában abból a szempontból, hogy hol olcsóbbak a termékek. Mint írják, a liszt esetében figyelembe kell venni, hogy Szlovákiában nincs hatósági ár, és az utóbbi időben az árkülönbség eltűnt: Magyarországon 149, a határon túl 262 forintba kerül kilója.

Az olaj szintén hatósági áras, itt azért látni a különbséget: a legolcsóbb verzió idehaza 549 forint, Szlovákiában 870. A tojást és a tejet (3,5 százalékos) illetően nincs nagy különbség, A vaj kilója a magyarországi Lidlben 3596 forint, a kintiben 4560. Egy kilogramm bontott csirke itthon 1099, Szlovákiában 1326 forint. A karaj esetében nincs komoly különbség.

Egy kiló burgonya nálunk 339 forintnál kezdődik, kint pedig 380-nál. A zöldségek, gyümölcsök esetében a Tesco mindkét oldalon kétségkívül némi árelőnyre tesz szert, talán mert jobban hagyatkozik a helyi termelőkre.

Összegezve tehát jelenleg nincs komoly árkülönbség a két ország árszínvonala között, és

a jelenleg erős forint ellenére is némi enyhe árelőny mutatkozik a magyarországi boltokban.

A lap kiemeli, hogy az enyhe árelőny annak ellenére áll fenn, hogy Szlovákiában az általános áfakulcs 20 százalék, míg Magyarországon 27 százalék. A magyarországi üzletek – sok terméknél tapasztalható – enyhe árelőnyét még az is erősíti, hogy sokan a Duna északi oldaláról ingáznak, és forintban kapják a fizetésüket.

(Borítókép: Getty Images)