Berobban az új ChatGPT, hogy iPhone módjára söpörje el a régi világot

GettyImages-1246733863
2023.03.11. 16:40
Jövő héten érkezik a ChatGPT új verziója, amely az eddiginél okosabb lesz, több funkcióval is bővül. A szakértők szerint a munkahelyekre olyan elementáris erővel tör be a felokosított mesterséges intelligencia, hogy még a munkaköri leírásokat is újra kell gondolni.

A jövő héten rántják le a leplet a ChatGPT új, négyes verziójáról, amely a nagy médiavisszhangot gerjesztő hármas szériaszámot váltja fel, és sokkal többet tud majd – ismertette a németországi Microsoft Germany a csütörtöki rendezvényén. A konferencián elejtették, hogy 

az új modell már multimodális lesz, azaz például videós funkciókat is kínál, de ennél sokkal többre is képes lesz, ezt részletezték is.

Korábban az Index a magyar médiában az elsők között tesztelte az eggyel korábbi modell képességeit. Ennek során kiderült, hogy megtévesztő hűséggel ír emberi szerelmes levelet, elkészíti a házi feladatot, sőt még programoz is, viszont korántsem tökéletes, sőt kimondottan veszélyes is lehet.

Berúgja az irodaajtót

A Microsoft Németország vezérigazgatója szerint az új ChatGPT akkora hullámokat gerjeszt, mint annak idején az iPhone. Marianne Janik szerint nem kell attól tartani, hogy a fejlődő mesterséges intelligencia elveszi a munkahelyeket, inkább fordulatot hoz. 

A mesterséges intelligencia lehetőséget ad, hogy az ismétlődő, monoton feladatokat a korábbitól eltérő módon végezzük el

– vélekedett a német Microsoft vezére. A hagyományos munkaköri leírásokat megváltoztatja az új technológia, és olyan lehetőségeket kínál, amelyeknek köszönhetően izgalmas új szakmák szökkenhetnek szárba – mondta, azt tanácsolva a vállalatoknak, hogy építsenek fel belső kompetenciaközpontokat, ahol a mesterséges intelligencia használatára képezhetik ki az alkalmazottakat. Rávilágított, hogy a jövőben fontos lesz a folyamatos megújulás képessége és a régi beidegződések elengedése.

A vezérigazgató emellett hangsúlyozta, hogy a Microsoft nem használja az ügyfelek adatait a nyelvi modellek képzéséhez. A Heise portál azonban megjegyzi, hogy ez nem vonatkozik vagy legalábbis nem vonatkozott a Microsoft kutatási partnerére, a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI-ra.

A Microsoft termékpalettáján szereplő Teamsbe, Outlookba és az AI Azure platformba is beépítik a mesterséges intelligenciát, felturbózva a felsorolt alkalmazásokat.

Kevesebb szívás a munkahelyen

A németországi Microsoft betekintést engedett a felerősített mesterséges intelligencia kulisszái mögé, és bemutatták, hogyan teljesít a technológia élesben. Ismertették, hogy a multimodális MI a szöveget képes képekre, zenére és videóra is fordítani.

Konkrét példákkal támasztották alá, milyen területeken lehet hasznos a technológia, például a telefonhívásokban elhangzott beszédet szöveges tartalommá tudja alakítani.

Ezzel megkönnyítheti például a call centeres dolgozók munkáját, de az újságíróknak is nagy könnyebbséget jelent, ha nem kell legépelni egy sokszor többórás interjús hanganyagot. A cég szakértői szerint ez napi 500 munkaórát takaríthat meg a Microsoft egyik nagy hollandiai ügyfele számára, amely naponta 30 ezer hívást fogad. A technológia fő felhasználási területei a dokumentumfeldolgozás, a vállalaton belüli kérdések megválaszolása és a hanganyagok feldolgozása a call centerekben.  

Korábban az Index bemutatott egy olyan megoldást, amely a könyvelők munkáját egyszerűsíti, és gyors szkennelés után feldolgozza a táblázatokat, számokat. A cég szerint a könyvelőknek csak akkor kell félteniük a munkájukat, ha nem hajlandóak továbbképezni magukat.

A működési megbízhatóságról és a tényhűségről szóló kérdésre a Microsoft képviselője elmondta, hogy a mesterséges intelligencia nem válaszol mindig helyesen, ezért a válaszait ellenőrizni kell. A cég most bizalmi mérőszámokat készít ennek a kérdésnek a kezelésére.

Érdekes módon az eseményen felszólaló négy Microsoft-alkalmazott egyike sem nyilatkozott az MI integrációjáról a vállalat saját keresőmotorjába, az új verziójú Bingbe. Az utolsó panelbeszélgetésen a közönség nem tehetett fel kérdéseket, és csak az előzetesen regisztrált résztvevők kaptak bebocsátást – árulta el a Heise portál.

Pórázt a mesterséges intelligenciára

A portál szerint a szabályozás témájában a németországi Microsoft a rendezvényen pozitívabb álláspontot képviselt, mint a szervezet amerikai képviselete Brüsszelben, ahol a szabályozást az innováció kerékkötőjeként kezelte a techcég.

A nyílt forráskódot természetesen hagyni kell virágozni

– mondta az eseményen a német Microsoft vezére.

Az európai jogalkotási eljárások befolyásolási kísérleteiről az MIT Technology Review német kiadása már 2023. március elején beszámolt, egy évvel ezelőtt pedig egy francia felhőszolgáltató tett trösztellenes feljelentést a hyperscalerek – olyan, gyorsan növekvő techóriások, mint a Google és Facebook – versenyellenes gyakorlata miatt. Mindezek fényében a méltányosság, a biztonság, a magánélethez való jog és a megbízhatóság melletti elköteleződések inkább az üzleti ügyfelek és partnerek számára jelenthettek üzenetet – vélekedik a Heise portál.

A portál szerint a színfalak mögött a nagy techcégek azért lobbiznak, hogy generatív MI-modelljeiket mentesítsék a szigorú európai jogi normák alól, és az esetleges károkért az európai szolgáltatók és felhasználói csoportok tartozzanak felelősséggel.

Az Indexnek adott exkluzív interjúban Tilesch György mesterségesintelligencia-szakértő elmondta, hogy a kormányok, cégek és a szakértők koalíciókat alkotva folyamatosan dolgoznak a technológia felelősségteljes használatának irányelvein. Az élen a szabályozásban az EU áll, utána az Egyesült Államok, majd Kína.

(Borítókép:  Frank Rumpenhorst / picture alliance / Getty Images)