Elindult a forintgőzhenger, a legerősebb betonfal sem állítja meg

2023.04.27. 17:34
Lerázta magáról a forint az utóbbi napok gyengülését, messze maga mögött hagyta a 380-as euró-forint árfolyamot. Szakértővel néztük meg, hogy a következő hónapokban milyen irányba fog tartani a magyar fizetőeszköz.

Csütörtök reggel kilenc óra magasságában 373,6 körül járt a forint az euróval szemben, lerázva magáról az előző két nap gyengülését. Tegnap reggel még 378 körül járt a magyar fizetőeszköz, ebből is látszik, mekkorát hajrázott, csütörtök 17 órakor ugyanis már 373,5-ön állt.

Az áprilisi jegybanki kamatdöntésből, illetve a kapcsolódó közleményekből a piaci szereplők azt szűrhették le, hogy a jegybank óvatosan kezeli a kamatcsökkentés megkezdését 

– világított rá az Indexnek Jobbágy Sándor, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

A szakértő szerint a jegybank döntése, hogy még nem kezdték el a 18 százalékos irányadó betéti kamat csökkentését, illetve hangsúlyozták az óvatos megközelítést, a kamatdöntések előre kommunikálását és azt, hogy kiemelten figyelembe veszik a piaci kamatvárakozásokat, hozzájárulhatott ahhoz, hogy az euró-forint árfolyam a 380-as szint alatt tudott maradni a következő hónapokra adott kamatcsökkentési jelzés ellenére is.

Hozzátette, hogy a forint erősödését és az árfolyamingadozás mérséklődését további két fontos tényező is segítette az elmúlt hetekben:

  • az európai földgáz- és olajárjegyzések lefelé mozdultak el (ez a magyar fizetési mérleg szempontjából kiemelten fontos),
  • kedvező hírek érkeztek a tavaly felfüggesztett EU-s forrásokra vonatkozó tárgyalásokról.

EURHUF 2023-04-27 17-00-02.png

Erős maradhat a forint

A szakértő előrejelzése szerint a következő hónapokban a forint relatíve erős maradhat, illetve esetleges új külső sokkok után gyorsan visszaerősödhet. Megítélésük szerint a jelenleg várható óvatos kamatcsökkentési ciklus az infláció csökkenésével párhuzamosan nem fog jelentős leértékelődési nyomást kifejteni.

Év végén azonban már jelentősen alacsonyabb kamat mellett az euró-forint árfolyam kissé magasabban, 380-390 közelében alakulhat.

A dollárral szembeni forintárfolyam az euró-dollár várható alakulása miatt nagyobb bizonytalansággal jelezhető előre: év végére a dollárral szemben nagyobb gyengülés is elképzelhető, különösen, ha az amerikai piacokon jelenleg beárazott Fed-kamatcsökkentések idén nem valósulnak meg – ismertette a szakértő.

A dollárral szemben a magyar deviza csütörtök reggel 338-nál járt, majd a délutáni órákban erőre kapott az amerikai fizetőeszköz, és a forinttal szemben 339,2-re mászott 17 órakor. 

USDHUF 2023-04-27 17-00-15.png