Olyan szögből kaphat hatalmas ütést az infláció, ahonnan nem számítottunk rá

2023.05.09. 12:51
Fokozatosan javul a hazai külső egyensúly, egyre kedvezőbb képet mutat a folyó fizetési mérleg egyenlege, amely a forintárfolyam és így az infláció letörésében is segít – reagált Regős Gábor a Központi Statisztikai Hivatal kedden megjelenő külkereskedelmi gyorsjelentésére. A Makronóm Intézet vezető elemzője szerint a következő hónapokban is fennmaradhat a többlet.

Pozitív meglepetéssel szolgált a márciusi külkereskedelmi adat: az export euróban számított értéke 16,5, míg az importé 2,1 százalékkal emelkedett éves alapon, így az előző hónap után az egyenleg ismét többletet tudott elérni – értékelte a KSH külkereskedelmi adatait Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője.

A többlet ténye önmagában nem volt meglepő, de az export és import növekedése közötti ekkora mértékű eltérés már igen. Az export bővülését a volumen kedvező változása mellett a cserearány javulása is magyarázhatja. 

– fogalmazott a szakértő. Megjegyezte, hogy az importnál ezzel szemben nem lenne meglepő a volumen csökkenése, amelyet a beruházások és a fogyasztás visszaesése okoz. Ez tehát azt jelenti, hogy a külső egyensúly az elmúlt hónapokban megkezdte a fokozatos helyreállását, azaz a folyó fizetési mérleg egyenlege is javul, amely a forintárfolyam alakulása és így az infláció letörése szempontjából is kedvező tényező. 

Pozitív jelzés a jegybanknak

A külkereskedelem várható folyamatait tekintve a következő hónapokban szintén fennmaradhat a többlet, hiszen a belső kereslet továbbra is gyengén alakul, különösen a kiemelkedően erős bázishoz képest, míg az export oldalán van tere a bővülésnek. A cserearányoknál szintén fennmaradhat a javulás, hiszen a tavalyi extrém magas energiaárak remélhetőleg nem ismétlődnek meg.

A monetáris politika szempontjából ez azt jelenti, hogy a kockázati megítélés javulásának irányába történt egy újabb lépés, amelyet a jegybank a monetáris kondíciók lazításának feltételeként határozott meg. 

2023. márciusban:

  • A kivitel értéke 14,1 milliárd eurót (5413 milliárd forintot), a behozatalé 13,2 milliárd eurót (5061 milliárd forintot) tett ki.
  • A termék-külkereskedelmi többlet 899 millió euró (352 milliárd forint) volt.
  • A kivitel 78, a behozatal 69 százalékát az EU tagállamaival bonyolítottuk le.

Az egy évvel korábbihoz képest az export euróban számított értéke 16, az importé 2,1 százalékkal nőtt – derült ki a KSH gyorsjelentéséből.