Kiszivárgott: a kormány belenyúlhat a választási törvénybe

GettyImages-1432224007
2023.05.17. 20:03
A kormány átalakítaná a választási törvényt: az Országgyűlés törvényalkotási bizottságához benyújtott törvénymódosító javaslat szerint időközi választás helyett a választási lista alapján adhatna képviselőt az a párt, amely addig a mandátum birtokosa volt.

A változtatás az önkormányzati választást megelőző egyéves időszakra vonatkozik. A tízezer lakosúnál nagyobb településeken az egyéni körzetek legalább kétharmadában jelöltet kellene állítania egy pártnak, ha kompenzációs listát akar állítani. A törvényalkotási bizottságához benyújtott, a Magyar Nemzet birtokába jutott módosító javaslat szerint az önkormányzati választás tavaszi időpontjához igazítaná a részletszabályokat a kormány.

Már jövő kedden meg is lehetne szavazni

Az eljárási szabályok eddig az őszi választáshoz képest határozták meg, hogy meddig lehet időközi választást tartani. Ez módosulna, tekintettel arra, hogy korábban arról döntött a parlament: az európai parlamenti választással egyidejűleg lesznek az önkormányzati választások 2024-ben.

a kormánypártok szerint ezzel 9-10 milliárd forintot lehetne spórolni.

A módosító javaslat szerint a már kiírt választások közül azokat tartják meg, ahol a kampány már elkezdődött, tehát 50 napnál kevesebb van hátra az időpontig. A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján jelenleg 15 településen várható valamilyen időközi választás, és ezek közül nyolcat biztosan megtartanak.

A törvény kihirdetésétől függően ez azt is jelentheti, nem lesz időközi ott, ahol május 27-én indulna a kampányidőszak. Ilyennek nevezték például Budapest XII. kerületét, ahol a Vágó István (DK) halála miatt megüresedett mandátum betöltéséről szavaznának a hegyvidékiek. 

Az indítvány szerint időközi választás helyett a választási lista alapján adhatna képviselőt az a párt, amelyik addig a mandátum birtokosa volt.

A javaslat kiterjed arra is, hogy tízezer lakosúnál nagyobb településeken az egyéni körzetek legalább kétharmadában jelöltet kell állítania egy pártnak vagy pártszövetségnek, ha kompenzációs listát akar állítani. Ez érvényesülne a budapesti kerületekben is: kompenzációs listája annak a jelölőszervezetnek lehet, amely a kerületek kétharmadában polgármesterjelöltet állított.

A lap szerint ez egyébként igazodik az országgyűlési választásra érvényes szabályhoz. Ugyancsak szerepel a javaslatban – összhangban az országgyűlési választási mintával –, hogy a fővárosi kompenzációs listán legfeljebb háromszor annyi jelölt szerepelhet, mint az így megszerezhető mandátumok száma.

A törvénymódosításról a Magyar Nemzet információi szerint jövő kedden szavaz majd a parlament, és az a kihirdetését követő nyolcadik napon lépne hatályba – összegzi az MTI.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)