Orbán Viktor: Mi is vásárolunk majd gázt Katartól

2023.05.22. 17:47
Megállapodtunk energetikai együttműködésben, mi is vásárolunk majd gázt innen, több lábon állni mindig jobb, mint egyetlen lábon – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Katarból.

Orbán Viktor miniszterelnök már hétfő délután jelezte a Facebook-oldalán, hogy energetikai együttműködésben állapodott meg Katarral, ahová vasárnap utazott a katari kormányfő meghívására. A miniszterelnöki delegáció tagja Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is.

Havasi Bertalan sajtófőnök már korábban jelezte: a katari tárgyalások napirendjén a kétoldalú energetikai, gazdasági és pénzügyi együttműködés fokozása, újabb beruházási lehetőségek feltérképezése, valamint a világpolitika aktualitásai szerepelnek.

Megállapodtak

Majd később videoüzenetben jelentkezett be a miniszterelnök. Úgy fogalmazott, kimerítő és eredményes tárgyalásokon van túl a magyar delegáció a katari emírrel.

Az elmúlt évben megtanultuk, hogy Katar kulcsfontosságú ország Európa számára. A hiányzó orosz gáz tekintélyes részét az innen érkező LNG-gázzal pótolta az európai gazdaság

– emlékeztetett erre Orbán Viktor, majd aláhúzta: Katar kiemelkedő gazdasági teljesítményt nyújtó ország, amely jelen van a világ minden részén. „A béketáborhoz tartozik, abban érdekelt, hogy az orosz–ukrán háború minél hamarabb lezáruljon, és hajlandó is a béketárgyalások közvetítésében szerepet vállalni” – emelte ki a magyar kormányfő.

Megállapodtunk energetikai együttműködésben, mi is vásárolunk majd gázt innen, több lábon állni mindig jobb, mint egyetlen lábon. Egyetértettünk az infrastruktúra fejlesztésében, a reptérfejlesztésben, a kommunikációs ipari terület együttműködésében, sőt még a mezőgazdaságban is kötöttünk megállapodásokat.

A miniszterelnök a bejelentkezését úgy zárta, hogy jó perspektíva nyílt meg a katari–magyar gazdasági együttműködés előtt.

Nagy Márton is megerősítette Orbán Viktort

Ahogy az korábban említésre került, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is Katarban volt a miniszterelnökkel. Ugyanakkor a tárcavezető a látogatása alkalmával kétoldalú megbeszélést is folytatott Dohában Sheikh Mohammed bin Hamad bin Qassim Al Abdullah Al-Thani kereskedelmi és ipari miniszterrel. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye értelmében a tárgyaláson a két miniszter áttekintette a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat, különös tekintettel az ipari és kereskedelmi együttműködésekre és a lehetséges befektetési területekre.

A felek megállapították, hogy a magyar–katari gazdasági kapcsolatok az elmúlt években folyamatosan és dinamikusan fejlődtek, és ez a tendencia a jövőben is tovább folytatódhat. Tavaly a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat 24 százalékkal bővült, így az már meghaladta a 76 millió dollárt. Nagy Márton kifejtette: Katar az Arab-öböl térség egyik legdinamikusabban fejlődő országa, gazdasági fejlődése példaértékű többek közt az élelmiszeripar, a gyógyszeripar és a pénzügyi rendszer területén.

Emellett Katar hazánk fontos partnere lehet a zavartalan energiaellátás biztosításában is. A felek egyetértettek abban, hogy tovább kell erősíteni a két ország gazdasági kapcsolatait, prioritásként szükséges kezelni a kutatás-fejlesztési és ipari együttműködések kiszélesítését és mélyítését – zárul a tárca közleménye.