Óriásit dobbantott egy vállalat csütörtökön, történelmi eredmény előtt állnak

2023.05.26. 06:52
Csütörtökön, a tőzsdei nyitás előtti órákban több mint 25 százalékkal nőtt az NVIDIA részvényeinek értéke. A vállalat teljes piaci kapitalizációja ezzel megközelítette azt az 1 billió dolláros értéket, amelyet csak nagyon kevés cégnek sikerült átlépnie a történelemben.

A szerdai tőzsdei záráskor az NVIDIA részvényei még 305,38 dollárba kerültek darabonként. Egyesek az utóbbi hetekben azt pedzegették, hogy bár a cégnek nagyon jól megy az utóbbi időben, de a részvények – néhány mutató fényében – már túlárazottak lehetnek, mivel az utóbbi időben jelentősen nőtt az áruk. 

Az NVIDIA azonban rácáfolt a kétkedőkre,

ugyanis a cég bevételei több mint 50 százalékkal meghaladták azt, amit a Wall street elemzői vártak volna.

A szerdai zárás után ugyanis a cég publikálta a 2023-as első negyedévben elért gazdasági eredményeit, amelyek jócskán túlteljesítették az elemzői várakozásokat.

Ennek következtében pedig a zárás utáni órákban (after hours trading, amikor a befektetőknek csak egy része tud kereskedni a részvényekkel) elkezdték vásárolni a cég részvényeit. Ezáltal a 305,38 dollárról a másnapi nyitásig 382,11 dollárra nőtt a részvények értéke, ami több mint 25 százalékos növekedést jelent.

Az NVIDIA részvényei nemcsak a minap, hanem a 2023-as év eddigi részében is nagyon jól teljesítettek a tőzsdén. A chipgyártó részvényei az év elején még 143,15 dollárba kerültek darabonként, tehát mostanra jóval több, mint a duplájára nőtt az ár. A vállalatnak az utóbbi hónapokban komoly löketet adott a mesterséges intelligencia terjedése, mivel annak működtetéséhez is számos csipet gyártanak. 

Történelmi rekordokat döntöget a vállalat 

A Yahoo Finance még a csütörtöki tőzsdei zárás előtt azt írta, hogy a vállalat 27 százalékos növekedésnél járt, amivel több mint 200 milliárd dollárral nőtt a cég piaci összértéke. Ha a tőzsdei zárásig ezt az eredményt tudják tartani, akkor ez lehet az egy napon belül valaha mért legnagyobb növekedés számszerűleg (eddig az Apple a csúcstartó, amelynek 2022 novemberében egy nap alatt 191 milliárd dollárral nőtt az összértéke). 

A Reuters eközben arra hívta fel a figyelmet, hogy az emelkedéssel együtt az NVIDIA az 1 billió dolláros összértéket is megközelítette, hiszen 950 milliárd dollár fölé nőtt a vállalat piaci kapitalizációja.

Mindeközben a piaci elemzők is egymásra licitálva kezdték el emelni a részvények későbbre várt célárát. A legoptimistább várakozás szerint az idei végére a részvények ára darabonként 644 dollár lehet, a NVIDIA összértéke pedig elérheti az 1,59 billió dollárt is, megközelítve ezzel a Google anyavállalatát, az Alphabetet.

A cég a jelentésében azt írta: úgy számolnak, hogy a 2022-es második negyedévben 11 milliárd dollár profitjuk lesz. A Wall Street elemzői korábban „mindössze” 7,2 milliárdos bevétellel számoltak.