Nagy István köszönetet mondott az agrárszakképzésben dolgozó tanároknak

2023.06.01. 20:58
Az agrárszakképzés kiváló pedagógusai újabb és újabb generációkat nevelnek fel, és ezzel azt biztosítják, hogy a mindennapi kenyér a magyar családok asztalára kerüljön – jelentette ki Nagy István a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a pedagógusnap alkalmából rendezett ünnepségen az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleménye szerint.

A tárcavezető rámutatott, hogy az AM alá tartozó agrárszakképzési centrumok csaknem négyezer fős oktatói gárdája ugyanúgy magot vet, mint a gazdák. A tudást hintik a diákok fejébe, és ez a tudás olyan lehetőség a jövőre nézve, ami semmi mással nem hasonlítható össze. Egy pedagógus több generáció életét határozhatja meg, a diákok felnéznek rájuk, ez adja óriási felelősségüket is.

A katedrán elhangzó és az osztálytermen kívüli tanítások ugyanolyan fontosak. Öt-hat-hét-nyolc évtizedre előre készítik fel a tanárok a gyerekeket, és arra is fel kell hívniuk a figyelmüket, hogy a tanulás egész életen át tart – szögezte le Nagy István.

A közlemény szerint hozzátette: az agrárium rendkívül gyorsan változik, a jövő agrárszakembereinek meg kell tanulniuk nyitottnak lenni. Az AM-nek mint fenntartónak a felelőssége, hogy megteremtse az ehhez szükséges infrastrukturális hátteret – mondta.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a fiatalok élnek is az agrárszakképzések adta lehetőségekkel: 2019 óta folyamatosan emelkedik az AM fenntartásában működő intézményekbe beiratkozó tanulók létszáma.

A fiatalok megértették, hogy a kihívás óriási, ennek ellenére az agráriumban dolgozni biztos befektetés, hiszen enni és inni mindig kell

– hangsúlyozta a miniszter.

Az AM idén is Nagyváthy János-díjjal, Tessedik Sámuel-díjjal, OTDK Agrártudományi Különdíjjal és elismerő oklevelekkel díjazta az agrárszakképzésben kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusokat. Nagy István kiemelte: a hétköznapok normalitása köszönhető a pedagógusoknak, amiért nem lehet elég hálásnak lenni – áll a közleményben.

Mindeközben a fővárosban immár harmadik napja megállás nélkül tiltakoznak a diákok és a tanárok a státusztörvény, valamint a tüntetéseken tanúsított erőszak ellen. Csütörtökön a kiállás országos akcióvá szélesedett, Budapest mellett számos vidéki városban is demonstrációt szerveztek.

A tüntetésről szóló percről percre frissülő cikkünket ide kattintva olvashatja.  • Tippek
  • Megtakarítás