Visszaesett az ipari termelés, de ez a két ágazat növeli az ország versenyképességét

2023.06.07. 10:29
Fábián Gergely iparpolitikáért felelős államtitkár közölte, hogy a járműipar és a villamos berendezések gyártása húzza felfelé az ipart. A KSH adatai szerint 8,3 százalékkal csökkent az ipari termelés áprilisban.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023 áprilisában az egy évvel korábbihoz képest – minden bizonnyal elérve mélypontját – 8,3 százalékkal mérséklődött az ipari termelés volumene, ami az előző hónaphoz mérten 2,5 százalékos visszaesést jelent.

Fábián Gergely közölte, hogy bár a háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzet átmenetileg visszavetette az ipari teljesítményt és annak egyes szegmenseit, biztató, hogy a magyar gazdaság iparágai között a legnagyobb súllyal szereplő járműgyártás, valamint a villamos berendezések – azon belül az akkumulátorok – gyártása esetében folyamatos növekedés látható.

Hozzátette, ezek az ország versenyképességét növelő ágazatok az elektromobilitás térnyerésével egyre meghatározóbb ipari területekké válhatnak. Hangsúlyozta továbbá: a kormány mindent megtesz a munkahelyek védelme, a recesszió kivédése és a szankciós infláció letörése érdekében. Mint mondta, ezt a célt szolgálják a Kormány gazdaságfejlesztési programjai, amelyek több mint 3100 milliárd forintnyi likviditást biztosítanak a vállalkozások számára, és a kamatstoppal együtt 2 százalékponttal növelik a GDP-t.

Fábián Gergely leszögezte, hogy a kormány az ipar versenyképességének és teljesítményének növelése érdekében aktívan egyeztet a hazai ipar meghatározó vállalkozásaival és érdekképviseleteivel, és erre alapozva kialakítja Magyarország új iparstratégiáját és egy, a logisztikai ágazatot segítő versenyképességi csomagot.  • Csok