Járvány előtti szinten a külföldi turisták száma

2023.06.10. 18:16
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint a nyári előfoglalások számából arra lehet következtetni, hogy idén már a járvány előtti szinteket is megközelíti a külföldi turisták száma Magyarországon. A szakember kiemelte a nemzetközi események fontosságát a turisztikai ágazatban, és arról is beszélt, hogy újra felfutóban van a kínai turisták érdeklődése is Magyarország iránt.

„Visszatértek a külföldi turisták Magyarországra, az idén eddig mért beutazó forgalom és a nyári előfoglalások alapján számuk már megközelíti a járvány előtti szinteket. Ez már pünkösdkor is meglátszott a szállodák forgalmán, amikor egyébként a belföldi vendégek is sokkal többen érkeztek, mint ahogy azt előre látni lehetett. De nagy szerepe van mindebben a nemzetközi hírű sportversenyeknek is, amelyek mindig nagyon nagy vonzerőt jelentenek külföldön, és hozzásegítik a fővárost, hogy tele legyen, és magas bevételeket érjen el” – mondta a napi.hu-nak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke.

A szakember szerint a május végi futball-Európa-liga-döntő rengeteg külföldi vendéget vonzott, és sok pénzt is költöttek el Budapesten. Flesch Tamás emlékeztetett, hogy június második felében érkezik az idén 120 éves Harley Davidson Fesztivál, ami

Európából 100-120 ezer embert vonz, akik nemcsak a fővárosban fognak megszállni, hanem a Budapest környéki településeken is.

„Várjuk az augusztusi atlétikai vb-t is, illetve a Forma–1-et, mert ezek mind olyan jelentős események, amelyek jót tesznek a beutazó turizmusnak” – jelentette ki

Visszatérnek a kínai turisták, az oroszok hiányoznak

Az MSZÉSZ elnöke elmondta, hogy a járvány miatti korlátozások leteltével mostanra újra felfutóban van a kínai turisták érdeklődése, és idén már biztatóan alakulhat a tengerentúlról érkezők száma is, de sokat jelentene, ha lenne közvetlen budapesti légi járat az Egyesült Államokból.

A küldő országok tekintetében még mindig az élen van, noha az infláció miatti spórolás következtében mérsékeltebb az érkezések száma Németországból, az Egyesült Királyságból, ugyanakkor nagyon nagy az érdeklődés Izraelből, ahonnan rengeteg foglalás érkezik. Az orosz–ukrán háború miatt viszont a korábban hagyományosan nagy költésű orosz turisták még mindig elmaradnak a magyar piacról, de nem alakul rosszul a beutazó turizmus Kelet-Európából

– mondta Flesch Tamás, aki szerint összességében kedvező szezon előtt állunk a külföldi vendégéjszakák tekintetében. A szakember nem tartja kizártnak, hogy a szálláshelyek ebben megközelítik a 2019-es csúcsév forgalmát.

Almát az almával

„Sokan hangoztatják, hogy olcsóbb lehet a külföldi nyaralás a magyaroknak, ez azonban nem feltétlenül igaz. Több országban magasabb volt az infláció ezen a területen, például Horvátország nagyon megdrágult, ahogy Ausztria is, illetve Nyugat-Európa. Nem mondom, hogy olcsó itthon nyaralni, mert nem lenne igaz, de ha valaki azt mondja, hogy emiatt megy külföldre, előbb érdemes az almát az almával összehasonlítani” – mondta a Szállodaszövetség elnöke.

Flesch Tamás szerint a belföldi turizmusban nem várható meglepetés, az emberek nyáron továbbra is a vízpartokon, strandok közelében akarnak pihenni.

Idén is várhatóan főként ezeken a területeken koncentrálódik a turizmus, leginkább ott, ahol lehetőség van aktív programokra. Pünkösdkor is dugig voltak a Balaton északi partjának bicikliútjai

 – tette hozzá Flesch Tamás.   • Tippek
  • Biztosítás