Kihúzták a szőnyeget a forint alól

2023.06.15. 13:44
Emelkedett a gáz ára a csütörtöki kereskedésben, ez pedig a forint egyik legnagyobb gyenge pontja, ugyanis a rezsicsökkentésen és a külkereskedelmi mérlegen keresztül nyomást gyakorol a költségvetésre. A gázár emelkedése mellett a Fed kamatdöntése is hatott a magyar deviza árfolyamára.

Ezen a héten jelent meg a németországi és az amerikai inflációs adat, amely némiképp hathatott a magyar deviza árfolyamára is, azonban látványos mozgást nem láttunk. Nem mozdult el jelentősen a magyar deviza a 370-es szintről. Szerda este viszont kamatdöntő ülést tartott az amerikai jegybank (Fed), ami hatást fejthetett ki a devizapiacra.

A mai gyengülés hátterében alapvetően a Fed tegnap esti döntése áll. Bár a várakozásoknak megfelelően nem történt szigorítás a tengerentúlon, azaz a Fed leállította kamatemelési ciklusát, de mégis történt valami váratlan. A piac eddig alapvetően arra számított, hogy az idén még legfeljebb egy kamatemelés lesz a ciklus átmeneti lezárása mellett, azonban a mostani nyilatkozatokban már 2 kamatemelést vetítettek előre.

– állapította meg lapunknak Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője. Elárulta, hogy voltak olyan elemzők, akik az idei évre már lazítást is vártak, ennek valószínűsége a sajtótájékoztatón elhangzottak alapján elhanyagolhatóvá vált.

A szakértő szerint a mostani bejelentés természetesen nem jelenti azt, hogy ténylegesen lesz még két kamatemelés idén, inkább jelzés a piacoknak. A piacok azonban vették az üzenetet, a dollár erősödött. Ha a dollár erősödik, akkor a forint rendszerint gyengül az euróval szemben is – a dollárral szemben pedig még jobban, erre láttunk a tavalyi év második felében bőségesen példát.

A Fed nagyobb szigora (vagy legalábbis ennek kommunikációja) nagyobb szigort hozhat az EKB-tól is, ami csökkenti a forint és az euró közötti kamatkülönbözetet, főleg a várhatóan kedden folytatódó MNB lazítás mellett, ez pedig szintén a forint gyengülését eredményezi.

Ma azonban a korábbi trendekhez képest emelkedett a földgáz ára, hozzávetőleg két százalékkal drágult,

ami a folyó fizetési mérleg alakulásán keresztül a forintot is leszállópályára állíthatta – háromhetes mélypontra került a magyar deviza. Csütörtök 13 óra magasságában már 375 forintnál is többet kell adni egy euróért.

Több tényező hat a forintra

A forint árfolyamát továbbra is elsődlegesen a makrofolyamatok (folyó fizetési mérleg alakulása), az MNB kamatpolitikája és az uniós források beérkezésével kapcsolatos hírek mozgathatják – állapította meg lapunknak Molnár Dániel, a Makronóm Intézet elemzője.

Az árfolyamban az utóbbi időszakban megfigyelhető volt a viszonylagos stabilitás, a forint a támaszokat nem tudta érdemben áttörni, miközben a folyó fizetési mérleg pozitívuma, valamint a kamatkülönbözet meggátolta a gyengülését. Ez a trend tört most meg a gázár emelkedésével és a forint gyengülésével.