Beyoncét okolják az infláció emelkedéséért egy európai országban

2023.06.15. 06:55
Részben Beyoncé a felelős a Svédországban tapasztalt infláció májusi emelkedéséért – mondta az egyik vezető skandináv bank vezető közgazdásza.

A havi infláció 0,3 százalékponttal nőtt Svédországban áprilisról májusra – derült ki a svéd statisztikai hivatal szerdán közzétett adataiból. A világhírű énekesnő stockholmi koncertje akkora keresletet váltott ki a szállodák és éttermi étkezések iránt, hogy ez az ország gazdasági statisztikáiban is megjelent – írja a BBC.

Svédország a vártnál magasabb, 9,7 százalékos inflációt jelentett májusban, a változás mögött a szállodák és éttermek emelkedő árai álltak, teszi hozzá a brit közszolgálati műsorszolgáltató.

Michael Grahn, a Danske Bank közgazdásza szerint részben Beyoncé járult hozzá a szállodai árak megugrásához. Szerinte az énekesnő fellépése állt a szabadidős és kulturális tevékenységekhez kapcsolódó árak váratlanul erős emelkedése mögött is.

Beütött a „Beyoncé-hatás”

Miután Beyoncé bejelentette, hogy hét év szünet után újra turnéra indul, megugrott a szálláskeresések száma azokban a városokban, ahol fellépni szándékozik, jelentette az Airbnb.

Számos koncertre napokon belül elfogytak a jegyek, és az árak a viszonteladói piacon is megugrottak.

A stockholmi koncertek, ahol Beyoncé két este 46 000 ember előtt játszott, a jelentések szerint a világ minden tájáról vonzották a rajongókat – különösen az Egyesült Államokból, ahol a koronával szemben erős dollár hozzájárult ahhoz, hogy a jegyek az északi országban viszonylag olcsónak tűnjenek.

A Visit Stockholm a múlt hónapban a Washington Postnak küldött e-mailben a városba irányuló turizmus fellendülését „Beyoncé-hatásnak” nevezte.

Az, hogy egy sztárnak ilyen gazdasági hatása legyen, „nagyon ritka” – mondta Michael Grahn a BBC-nek, hozzátéve, hogy általában a nagy futballtornák képesek befolyásolni az inflációs adatokat.

A szakértő arra számít, hogy a trendek júniusban visszatérnek a normális kerékvágásba.