Megvadultak a rajongók Beyoncé turnéja miatt, már a neten gyűjtenek pénzt

GettyImages-1463440813
2023.02.09. 18:41
Az énekesnő nemrég jelentette be, hogy hosszú évek után ismét világ körüli turnéra indul. A hír hallatán a rajongók majd kiugrottak a bőrükből, egyesek már a TikTokon osztanak tippeket arról, hogy az óriási érdeklődés mellett miképp lehet hozzájutni biztosan egy koncertjegyhez.

Beyoncé egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy ismét turnéra indul, ami azért annyira nem volt meglepő húzás tőle – 2022 nyarán debütált új lemeze, a Renaissance, így számítani lehetett arra, hogy újra koncertezni kezd. A hír hallatán világszerte lázba jöttek a rajongók, hiszen nem minden évben nyílik lehetőség arra, hogy valaki élőben láthassa napjaink legnagyobb hatással bíró énekesnőjét, aki nem mellesleg a héten négy Grammy-díjat is nyert, így minden idők legtöbbet díjazott előadójává vált.

Beyoncé a Renaissance előtt 2016-ban adott ki utoljára stúdióalbumot, a Lemonade-et, amellyel egyébként két Grammy-díjat sikerült bezsebelnie. A lemezhez kapcsolódóan azon év áprilisában indult turnéra, ami 43 állomást jelentett, köztük 16 európai helyszínen is koncertezett. Legutóbb 2018-ban lépett fel Európában, akkor az On the Run II Tour kapcsán, amelyen férjével, Jay-Z-vel együtt állt színpadra. A rajongók azóta reménykedtek egy újabb nagy dobbantásban, ami meg is történt. A Renaissance World Tour május 10-én startol Stockholmban, amelyet további 15 európai város követ majd. A koncertsorozat Észak-Amerikában, New Orleansban ér véget szeptember 27-én. 

Óriási sorok várnak

Renaissance World Tour már szinte minden állomására elérhetővé váltak a jegyek, kivéve a brüsszeli és a barcelonai koncertet, amelyekre február 10-én délelőtt kezdik árusítani a belépőket. A május 29-i londoni fellépésre szóló jegyértékesítés indulásakor kíváncsiságból mi is megpróbáltunk belépőhöz jutni az online felületen – akkor 82 ezer ember várakozott előttünk a sorban, bár biztosan akadt hozzánk hasonló, pusztán érdeklődő is köztük. Az említett londoni turnéállomás egyébként a Tottenham Hotspur Stadionban lesz megtartva, amelynek 62 850 fő a befogadóképessége, így szinte biztosak voltunk benne, ha sorra is kerülünk, már csak egy-egy jegyet találunk az egyes szektorokban. Tévedtünk – a „megfizethető” kategóriában egy belépő sem maradt – viszont 30-40 percet kellett csak várakoznunk a sorban. 

A jegyeket áruló Ticketmaster egyébként már az értékesítéseket megelőzően közleményt adott ki arról, hogy az elővételi jegyek iránti érdeklődés több mint 800 százalékkal meghaladta a rendelkezésre álló belépők számát. Az árak egyébként adott országtól függően igen széles skálán mozognak, többféle kategória közül lehet választani, még a VIP-szekción belül is sok opció áll rendelkezésre. Ha az első európai, Stockholmban megrendezett koncertre szóló jegyek árát vesszük alapul, akkor a legolcsóbb körülbelül 25 ezer forint körül mozog, míg a legdrágább – ami természetesen a színpad közvetlen közelében van – már 140-150 ezer forintot is eléri. Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki élőben szeretné látni az énekesnőt, ám az alapján, hogy milyen gyorsasággal kapkodják el a jegyeket, úgy tűnik, a rajongóknak ez nem jelent akadályt.

Jegyre gyűjtenek pénzt

Hogy óriási az őrület Beyoncé turnéja kapcsán, azt alaposan alátámasztják azon videók, amelyekkel az elmúlt egy hétben a TikTokon lehetett találkozni. Egyesek tippeket adnak azzal kapcsolatban, mit kell tenni ahhoz, hogy mindenképp jegyhez jussunk – például hogy egyszerre több eszközről, akár telefonról és laptopról is érdemes beállni a jegyvásárlásnál a sorba –, míg mások arról töltenek fel vicces tartalmakat, mi mindent tennének meg azért, hogy eljussanak valamelyik koncertre. Egy felhasználó például arról posztolt, hajlandó lenne a vécében átbulizni az estét, míg egy másik azon viccelődött, hogy szívesen tettetné az egyik helyszínen lévő ételpultnál, hogy hot dogba való virsli, csak hogy élőben hallhassa az énekesnőt.

A rajongók közül többen a GoFundMe adománygyűjtő portálon is pénzgyűjtésbe kezdtek, hogy jegyet tudjanak venni valamelyik fellépésre. Több száz ilyen GoFundMe-oldalt találni, azonban a legeredményesebbnek eddig Brandon Atkins tűnik, aki cikkünk írásakor már 409 dollárt, azaz 150 ezer forintot gyűjtött a körülbelül 368 ezer forintos célkitűzéséből.

Beyoncé eddig az alábbi koncerteket jelentette be Európában: 

  • május 10. – Stockholm, Svédország
  • május 14. – Brüsszel, Belgium
  • május 17. – Cardiff, Egyesült Királyság
  • május 20. – Edinburgh, Egyesült Királyság
  • május 23. – Sunderland, Egyesült Királyság
  • május 26. – Párizs, Franciaország
  • május 29. – London, Egyesült Királyság
  • május 30. – London, Egyesült Királyság
  • június 8. – Barcelona, Spanyolország
  • június 11. – Marseille, Franciaország
  • június 15. – Köln, Németország
  • június 17. – Amszterdam, Hollandia
  • június 18. – Amszterdam, Hollandia
  • június 21. – Hamburg, Németország
  • június 24. – Frankfurt, Németország
  • június 27. – Varsó, Lengyelország

(Borítókép: Beyoncé 2023. február 20-án. Fotó: Timothy Norris / FilmMagic)