Szijjártó Péter szerint nem politikai ízlés kérdése az orosz gázvásárlás

2023.06.15. 18:23
Négy fontos előfeltétele van az energiabiztonság garantálásának a jövőben Európában, amelyek közül a legfontosabb annak megértése, hogy az energiaellátás nem ideológiai vagy politikai, hanem kizárólag fizikai kérdés – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szentpéterváron.

A tárcavezető csütörtökön utazott Szentpétervárra, hogy hetedik alkalommal is részt vegyen a Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

Mint mondta, az európai energiabiztonság garantálásához végre be kellene látni, hogy az ellátás fizikai valóság kérdése, nem pedig politikai-ideológiai ügy.

Nem politikai ízlés kérdése, hogy vásárolunk-e gázt Oroszországtól vagy nem

– figyelmeztetett, majd hozzátette, hogy orosz energiahordozók nélkül ma nem lenne lehetséges hazánk ellátása.

„A következő fűtési időszak jóval nehezebb lesz”

Felszólalásában hangsúlyozta, hogy ennek négy rendkívül fontos előfeltétele van. Első helyen kiemelte, hogy minél több energiaforrást és tranzitútvonalat kell elérhetővé tenni, a magyar kormány ezt érti „diverzifikáció″ alatt, nemcsak egy szállító, ráadásul egy megbízható szállító felcserélését egy másikkal.

Nagy erőkkel és minél korábban meg kell kezdeni a felkészülést a következő fűtési időszakra, ugyanis az jóval nehezebb lesz, mint az előző.

– szögezte le második pontként Szijjártó Péter.

Hozzátette: tavaly szeptemberig még jelentős mennyiségű orosz földgáz érkezett Európába, de ez mára gyakorlatilag Magyarország kivételével nullára csökkent, ráadásul csak reménykedni lehet abban, hogy ismét enyhe tél vár a kontinensre. Ennek kapcsán közölte, hogy Magyarországon a betárolt gázmennyiség már mostanra fedezi az éves fogyasztás több mint 37 százalékát, míg Európában ez az érték átlagosan alig több mint 21 százalék.

Kiemelte, hogy egyedül nap- és szélerőművek használatával nem állítható elő elegendő mennyiségben energia, ehhez atomreaktorokra van szükség. Majd hangsúlyozta, hogy a paksi bővítéssel 2030-tól évente 17 millió szén-dioxid kibocsátása lesz megelőzhető.