Elképesztően sok jól fizető munkát teremt Magyarországon az AI

32L78MA-highres
2023.07.02. 10:51
Alapjaiban írja át a munkaerőpiacot a mesterséges intelligencia (AI) szerte a világon, így Magyarországon is. Az új munkahelyek legnagyobb hányada a big data elemzésével, az éghajlatváltozással és a környezetgazdálkodással kapcsolatos technológiák, valamint a titkosítási és kiberbiztonsági területeken jön majd létre – jelezte lapunknak Tajthy Krisztina. Az IVSZ főtitkára szerint a mesterséges intelligencia a közeljövőben nem fogja lenyomni a már most is magasnak számító IT-fizetéseket.

Egy csütörtöki kerekasztal-beszélgetésen, amelyről az Index is tudósított, szakértők felfedték, hogy a jelenleginél lényegesen több digitális készséggel rendelkező szakemberre lesz szükség, különben Magyarország gyorsan versenyhátrányba kerülhet. Ennek elkerülésében a kormányzatnak, a munkaadóknak, de a munkavállalóknak is nagy felelőssége van – világított rá Tajthy Krisztina, az IVSZ főtitkára. 

A mesterséges intelligencia elterjedése olyan hatással lesz, mint az internet vagy a villamos energia használata volt, azaz fel fogja forgatni a világunkat. 

– fogalmazott a szakértő, aki szerint egyértelműen szükség lesz arra, hogy a munkavállalókat képezzék a mesterséges intelligencia használatára. Kiemelte, hogy ez nem csak a szoftverfejlesztőkre vonatkozik, megannyi szegmensben szükség lesz az új technológiák elsajátítására. 

A munkavállalók átképzése, továbbképzése a szakértő szerint azért is elengedhetetlen, mert manapság olyan szakmák – például gépi mélytanulás-specialista, fintechmérnök, adattárház-szakértő – vannak kialakulóban, amelyek eddig még nem léteztek, vagy képviselőire eddig nem volt szükség tömegesen.

Sokkal több digitális szakember kell

Jelentős részben az új technológiák – így például a mesterséges intelligencia, a big data és a felhőszolgáltatások – adaptálása, illetve a fenntarthatósági törekvések nyomán már néhány éven belül strukturális átalakulások várhatók a munkaerőpiacon.

A várható munkaerő-piaci hatások régiónként és szektoronként is eltérőek, de például az e-kereskedelmi, digitális marketing és digitális transzformációs szakemberek körében 25–35 százalékkal nőhet az állások száma a következő öt évben

– állapította meg Tajthy Krisztina, hozzátéve, hogy a Világgazdasági Fórum kutatása során megkérdezett cégek szerint az új munkahelyek legnagyobb hányada a big data elemzésével, az éghajlatváltozással és a környezetgazdálkodással kapcsolatos technológiák, valamint a titkosítási és kiberbiztonsági területeken jön majd létre. Megjegyezte, hogy egyedül a robotika területén számítanak munkahelyeket közvetlenül csökkentő hatással.  

Nem fogja kiváltani a programozókat a ChatGPT

Kérdésünkre, hogy a ChatGPT kiválthatja-e a programozókat, és csökkentheti-e a már most is magasnak számító fizetésüket, azt válaszolta, hogy a közeljövőben egyik állítás sem lesz igaz. Korábban többször írtunk róla, hogy az IT-szektorban gyorsan el lehet helyezkedni, és viszonylag hamar elérhető az egymillió forint feletti fizetés.

A ChatGPT programozói részfeladatok kiváltására, egyes folyamatok automatizálására képes, de nem fogja kiváltani a programozókat. A programozáshoz szükséges kreatív gondolkodás, a domaintudás, az együttműködési képesség emberi sajátosság, amelyet a mesterséges intelligencia nem tud kiváltani

– magyarázta a szakértő. Szintén a Világgazdasági Fórum Future of Jobs kutatásából merítve jelezte, hogy napjainkban az üzleti feladatok mintegy 34 százalékát gépek vagy algoritmusok, 66 százalékát pedig továbbra is emberek végzik. 2027-re a várakozások szerint már 47 százalékra emelkedik az automatizáció részesedése ebben a szegmensben – főként a generatív MI és a nagy nyelvi modellek szélesebb körű elterjedésével. De ez nem jelenti azt, hogy az emberi munkára nem lesz szükség – húzta alá.

A robotok körmére kell nézni

Több nemzetközi nagyvállalat is betiltotta vagy korlátozta már a ChatGPT használatát attól tartva, hogy akár kódok, akár ügyfelekkel kapcsolatos információk szivároghatnak ki az eszközön keresztül. 

Ahhoz, hogy tudjuk, miként működik a modell, nekünk kell tanítani, és nekünk kell kontrollálni. Nekünk kell meghatározni, hogy miből tanuljon. Ez nemzetgazdaságilag és politikailag is fontos

– erre korábban egy kerekasztal-beszélgetésen világított rá Csányi Péter. Az OTP Bank vezérigazgató-helyettese elárulta, hogy egy mesterségesintelligencia-projekten dolgoznak az állammal és az ELTE-vel közösen, ami egy magyar nyelvi modellben ölt majd testet.

Tajthy Krisztina lapunknak rávilágított, hogy a multinacionális nagyvállalatok hazai leányainak természetesen az anyavállalatok szabályozását kell követniük ebben a kérdésben, a hazai vállalatok esetében viszont nem tud egyöntetű szabályozásról.

Alap az innovációhoz

A mesterséges intelligencia a rutinfeladatok egy részét ki tudja váltani, és ezáltal a munkavállalók a nagyobb hozzáadott értékű feladatokra tudnak koncentrálni. A szakértő arra számít, hogy a mesterséges intelligencia használatával nagyobb tér jut majd az innovatív megoldások kifejlesztésére. 

A mesterséges intelligencia nagy mennyiségű adatot tud a korábbinál hatékonyabban feldolgozni, ezzel erős alapot tud biztosítani az innovációhoz

– állapította meg Tajthy Krisztina. Megjegyezte, hogy a programozók, digitális készséggel rendelkező szakemberek iránt továbbra is nagy a kereslet, és a mesterséges intelligenciában rejlő potenciált is csak akkor lehet igazán kihasználni, ha azt szakértő emberek alkalmazzák.

(Borítókép: Claudio Cruz / AFP)