Három hónap alatt 23 ezer évnyi betegszabadságot vettek ki a munkavállalók Romániában

2023.07.04. 11:35
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) adatai azt mutatják, hogy az idei év első negyedében 23 ezer évnyi betegszabadságot vettek ki az alkalmazottak Romániában.

A HotNews portál számítása szerint ez 8,41 millió napnak felel meg. Összesen 1,83 millió betegszabadságról szóló igazolást állítottak ki, ami 4,5 napos átlagot jelent, írja a Krónika.

Az érvényes jogszabályok értelmében a betegszabadságok első öt napját a munkáltatónak kell fizetnie, az egészségbiztosító az ezt meghaladó időszakot állja.

Emiatt nem lehet pontosan kimutatni, hogy a vizsgált időszakban pontosan hányan voltak táppénzen, mivel a biztosító csak az ötnaposnál hosszabb időszakokban érintett, másrészt pedig mert egy személy többször is lehetett betegszabadságon egy negyedévben, teszi hozzá a hírportál.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter az ügyre reflektálva arról beszélt, hogy Romániában túl sok betegszabadságot írnak ki, ezért ellenőrzés alatt kell tartani a jelenséget, lévén, hogy rengeteg közpénzt kell emiatt kifizetni. A tárcavezető szigorúbb ellenőrzési mechanizmus bevezetését követeli.

Marcel Ciolacu miniszterelnök is jelezte, hogy ez így nem mehet tovább. A kormányfő hétfőn közölte, hogy a tavalyi 8,1 millió betegszabadság miatt – amit úgy írtak ki, hogy az országban hatmillió munkavállaló van – kivizsgálást kért az egészségbiztosító elnökétől, a jelentést pedig nyilvánosságra hozzák.

„Vannak olyanok, akik esetében valóban indokolt volt a betegszabadság, egyértelmű, hogy visszaélések is történtek” – jegyezte meg.