Elárverezik a Lánchíd kandelábereit

2023.07.05. 15:38
A Budapest Főváros Vagyonkezelő Zrt. árverésre bocsátja a Széchenyi Lánchíd 14 lámpaoszlopát – azaz kandeláberét. Július végéig kell intézkednie annak, aki igényt tartana az egyikre.

A kandeláberekre Budapest Főváros Önkormányzatának elektronikus árverésén lehet licitálni augusztus 14-én 10 órától. A kiírás szerint – melyet az Építészfórum szúrt ki – az árverésen az vehet részt, aki július 31. 15 óráig kiveszi az árverési dokumentációt, elfogadja az abban foglaltakat, majd beadja a regisztrációs dokumentációt augusztus 2. 10 óráig, illetve kifizeti a 200 ezer forint összegű árverési biztosítékot augusztus elsejéig.

A kandeláberek összetétele változó – vannak komplett és csak lámpatestből és oszlopból álló, rövid példányok is. Az árak ugyancsak széles spektrumon helyezkednek el, többek között aszerint, hogy a kandeláber díszített-e.

A minimális vételárak nettó 675 ezer és 1,1 millió forint között mozognak.

A Lánchíd felújítási munkálatai 2021 júniusában kezdődtek meg. A felújítás során a kandeláberek is megújultak, örökségvédelmi szakértők bevonásával 32 oszlopot rekonstruáltak, valamint 24-et restauráltak – írja az Építészfórum.

Mint az Indexen megírtuk, tavaly december óta részlegesen használható a Lánchíd, de a felújítás végleges befejezése még várat magára – Karácsony Gergely főpolgármester szerint erre nyáron számíthatunk.