A forint úgy vágtat, hogy a hajukat téphetik, akik nem rá fogadtak

forint erosodik 2023 1
2023.07.16. 05:59
A 385-ös szint közelében kezdte a forint a hetet az euróval szemben, ahonnan mindennap erősödni tudott, és csütörtök délutánra már a 374-es szint alá vágtatott. A magyar deviza erősödésében nagy szerepe volt a dollár gyengülésének, az amerikai devizával szemben több mint egy éve nem látott csúcsra ért a magyar fizetőeszköz. Pozitív teljesítménnyel zárták a heti kereskedést a főbb európai tőzsdék, a magyar BUX-index valósággal szárnyalt. A gáz ára csökkent, az olaj viszont drágult. Heti tőzsdei összefoglalónk.

Hatalmasat hajrázott a forint, hétfőn ugyanis még a 385-ös szint közelében kezdte a hetet az euróval szemben, majd csütörtök délutánig meredeken, 374 közelébe erősödött vissza. Pénteken vegyesen mozgott a magyar fizetőeszköz a közös valutával szemben, de a 374-es szint közelében tudott maradni. 

Ismét célba veheti a 370-es szintet a forint

– jelezte az Indexnek Molnár Dániel. A Makronóm Intézet elemzője szerint ehhez az is kell, hogy ne történjen drasztikus változás a piaci hangulatban.

Pozitív hatást gyakorolt az árfolyamra a szerdán megjelent, vártnál kedvezőbb amerikai inflációs adat, ami – kiegészülve a vártnál kedvezőtlenebb munkaerő-piaci adatokkal – a múlt héten átértékelhette a Fed jövőbeli kamatemeléseivel kapcsolatos várakozásokat.

Ez pedig az euró dollárral szembeni erősödésén keresztül a forint árfolyamát is erősítette. Az euróval szembeni árfolyam így a hét eleji 385 körüli szintről a 374-es szintre erősödött, vagyis lényegében ledolgozta múlt heti gyengülését

– állapította meg lapunknak Molnár Dániel, megjegyezve, hogy amennyiben az euró erősödik a dollár ellenében, az a forintra is kedvezően hat. Szombaton tíz óra magasságában 374 forintot és 44 fillért ért egy euró.

EURHUF 2023-07-15 10-00-04.png

Több tényező erősíti a forintot

A magyar deviza számára fordulatot hozott, hogy az S&P nem változtatott a hitelbesoroláson, mivel egyes piaci szereplők arra spekulálhattak, hogy a hitelminősítő ronthatja az adósságbesorolás kilátását. De emellett számos más tényező is hozzájárult a forint pozitív korrekciójához – jelezte az Indexnek Suppan Gergely.

Az MBH Bank vezető elemzője rámutatott, hogy a hét elején több Fed-döntéshozó nyilatkozott arról, hogy noha szükség lehet még kamatemelésre, mégis azt üzenték, hogy már valóban közel lehet a Fed kamatemelési ciklusának vége.

A hét eleji kedvező nemzetközi hangulatot szintén támogatta, hogy az átfogó amerikai munkapiaci jelentés kissé elmaradt a várakozásoktól, ami megnyugtatta a piacokat

– állapította meg a szakértő, megjegyezve, hogy szerdán, majd csütörtökön újabb lendületet kapott a forint a vártnál alacsonyabb amerikai inflációs, maginflációs és termelői árindexadatokra. Ennek hatására a nemzetközi piacok szinte teljesen kiárazták a két kamatemelés lehetőségét, támogatást adva a kockázatvállalásnak.

A forintnak az irányadó kamatcsökkentés megkezdése ellenére még mindig jelentős támogatást ad a 16 százalékos egynapos betéti kamat, így sok szereplő újra nyithatta pozícióját.

A külkereskedelmi forgalom 2020 szeptembere óta nem látott többlete megerősítette azon várakozásokat, hogy az idei évben a folyó fizetési mérleg hiánya már nem fog számottevő leértékelődési nyomást helyezni a forint árfolyamára

– erre már Molnár Dániel világított rá lapunknak. A Makronóm Intézet elemzője szerint összességében kedvező hírek érkeztek külföldről is: a vilniusi NATO-csúcson nem történt további eszkaláció a háború kapcsán, amely csökkentette volna a befektetők feltörekvő piacokkal szembeni kockázatvállalási hajlandóságát, és így gyengítette volna az árfolyamot.

A dollárral szemben szárnyalt a forint

Mivel a megjelent amerikai adatok gyengítették a dollárt, a forint dollárral szembeni erősödése még látványosabb volt, így a hét eleji 350 feletti szintekről egészen 332 közelébe erősödött a hazai fizetőeszköz.

EZ EGY OLYAN SZINT, AMELYET TÖBB MINT 15 HÓNAPJA, TAVALY MÁRCIUS VÉGE, ÁPRILIS ELEJE ÓTA NEM LÁTTUNK.

A jövő héten nem lesznek hazai piacbefolyásoló adatok, mivel üres a makronaptár. Szombat reggel 10 óra magasságában némi visszagyengülést követően 333 forintot és 48 fillért ért egy dollár.

USDHUF 2023-07-15 10-00-27.png

Pozitív hangulatban az európai tőzsdék

Nagyot meneteltek a főbb európai tőzsdék a héten:

  • a francia CAC-40 4,16 százalékos erősödéssel,
  • a frankfurti Dax 3,58 százalékos pluszban,
  • a londoni FTSE 100-index 2,53 százalékos bővüléssel,
  • az euróövezeti EuroStoxx50 4,30 százalékos előrelépéssel zárt.
Forrás: Google Finance
Forrás: Google Finance
Fotó: Balazs Radi

Szárnyalt a BUX-index

A BUX-index 3,93 százalékos erősödéssel végezte a heti kereskedést, ezzel lekövette a főbb európai tőzsdék figyelemreméltó teljesítményét. A magyar blue chipek is kiemelkedően teljesítettek:

  • a Mol 3,06 százalékot erősödött,
  • a Richter 5,42 százalékot lépett előre,
  • a Magyar Telekom 1,57 százalékot növekedett, 
  • az OTP Bank 4,15 százalékot javított.

Szerbiában terjeszkedik az OTP

Az OTP Bank egy szerb alapkezelő megvásárlásával bővítette portfólióját. A vezető magyar bank két leányvállalata, az OTP Alapkezelő Zrt. és a szerb leányvállalata, az OTP Banka Srbija megvásárolta az Ilirika csoport vagyonkezelési szolgáltatásokat nyújtó szerbiai leánycégét, az Ilirika DZU-t.

A magyar bank várakozásai szerint az OTP Invest öt éven belül a befektetési piacon is meghatározó tényezővé válhat.

Az Ilirika megvásárlásával megjelenhetnek befektetési alapok az OTP Banka Srbija kínálatában. A szerb befektetési alapok piaca három év alatt megduplázódott, jelenleg 500-600 millió eurónál jár a kezelt vagyon értéke. Az Ilirika első körben az OTP szerb privát banki ügyfélkörének teszi hozzáférhetővé befektetési alapjait, azonban fokozatosan bővíti majd kínálatát, a lakosság felé is kiterjeszti az instrumentumokat.

Csökkent a gáz ára, az olaj drágult

Az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, augusztusi határidőre megawattóránként 28,69 eurón állt szerda reggel kilenc óra körül. A gáz ára 25,40 euróra csökkent péntek délután 18 óra környékén. 

A gázár három hónapja 42,77 eurón, egy éve 117,68 eurón, két éve 17,42 eurón zárt.

Az északi-tengeri Brent olaj ára a hétfő reggeli 77,92 dollár hordónkénti árról péntek délutánra 80,17 dollárra emelkedett.

Drágul az üzemanyag

Korábban megírtuk, hogy a héten többször is emelkednek az üzemanyagárak. Szerdán a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, míg a gázolajért 10 forinttal kellett többet fizetni.

A napjainkban érzékelhető drágulás azért is érdekes, mert a szerdaihoz hasonlóra legutóbb tavaly decemberben volt példa, sőt májusban még mélypontot lehetett tapasztalni. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára úgy értékelte a folyamatokat, hogy látványosan emelkedett a kőolaj világpiaci ára.

A Brent olaj jegyzése április vége óta 70–80 dollár között mozog, három hónapja stabilan ebben a sávban tartózkodik. Mostanában már közelít a felső részhez, ezt óhatatlanul lekövetik az európai olajtermékek árai

– emelte ki az Indexnek, majd hozzátette: ennek ellenére az aktuális 3-4 százalékos változásra lényegesen nagyobb hatást gyakorol a forintárfolyam.

A jövő hét főbb gazdasági eseményei:

  • 2023. 07. 18., 14:30 – Kiskereskedelmi forgalom (USA)
  • 2023. 07. 19., 11:00 – Euróövezeti fogyasztói árindex (végleges)
  • 2023. 07. 20., 14:30 – Munkanélküliségi segély iránti kérelmek (USA)

(Borítókép: Index)