Orbán Viktor újra változtatott, pontosította a különadót

2023.07.18. 09:55
Hétfő éjjel pontosította a kormány az extraprofitadókról szóló kormányrendeletet. Egyértelművé tették az adó mértékét a gyógyszergyártóknál és az energiahordozókra vonatkozóan, ám egyedi szabályzást is beiktattak, így az izraeli utazások olcsóbbak lehetnek.

A kormány hétfőn részletesen átírta, illetve a korábbiakban ígérteket átvezette az extraprofitadókról szóló kormányrendeletben. Az egyértelműsítés következtében szinte biztossá vált:

az eddig határozatlan ideig tartó adót jövőre kivezetik, az idei évre pedig 2,8, míg jövőre 1 százalékban állapították meg a mértékét.

Átvezették a rendeletben, hogy a gyógyszergyártók a kutatás-fejlesztési tevékenységért cserébe adókedvezményben részesülnek. A csökkentés mértéke a beruházási költség és a kutatási tevékenység közvetlen költségeinek összege. „A csökkentés együttes összege legfeljebb a csökkentés figyelembevétele nélkül számított, adóévre fizetendő különadó összegének 50 százaléka” – fogalmaznak a Magyar Közlönyben megjelent rendeletben.

A légitársaságok esetében pusztán annyit változtat a kabinet, hogy Izrael eddig nem szerepelt az alacsonyabb díjszabású európai országok jegyzékében, mostantól viszont idetartozik. Így jelentősen olcsóbbak lehetnek a repülőjegyek az országba.

Energetikában is pontosítottak

A miniszterelnök által jegyzett kormányrendelet értelmében a bányajáradék kiszámítása a nyersanyagok értékétől függ – a termelési műszaki terv szerint. „A terv alapján 2008. január 1. előtt üzemszerűen termelésbe állított szénhidrogénmezőkön kitermelt kőolaj és földgáz esetében” az ásványi nyersanyagok és a geotermikus energia fajlagos értékének kiszámítása a földgáz esetén az alábbi lesz:

  • 28 000 forint/megawattóra és 55 000 forint/megawattóra közé esik, akkor 48 százaléka,
  • meghaladja az 55 000 forint/megawattóra értéket, akkor 62 százaléka.

Az egyes kőolajfajták esetében a fajlagos érték 230 000 forint/tonna és 260 000 forint/tonna közé esik, 24 százaléka, ha meghaladja a 260 000 forint/tonna értéket, 44 százaléka. Valamint az 1998 előtt termelésbe állított mezőkön kitermelt és szabad áron értékesített földgáz esetén a fajlagos érték 28 000 forint/megawattóra és 55 000 forint/megawattóra közé esik, akkor 42 százaléka, ha meghaladja az 55 000 forint/megawattóra értéket, akkor 56 százaléka. A próbatermelést külön részletezi a kormányrendelet.

A kiszámításkor – a műszaki terv alapján – az idei év második fél évének a TTF-földgáz-jegyzés, illetve a Brent kőolaj tőzsdei jegyzésárának havi átlagából kell figyelni az éves, illetve féléves átlagárat. A tárgyévet követő év huszadik napjáig kell teljesíteni a fizetési kötelezettséget.