Ha ez igaz, hamarosan fülig érő szájjal megyünk dolgozni

2023.07.19. 10:25
A munkavállalók mintegy kétharmada szívesebben, lelkesebben végezte munkáját az AI (mesterséges intelligencia) használatának köszönhetően – ismertette az OECD tanulmányát Zsoldos Réka. A Makronóm Intézet elemzője jelezte, hogy a mesterséges intelligencia egyre szélesebb körű használata rengeteg pozitív aspektussal rendelkezik, például kiváltja a monoton munkafolyamatokat, ugyanakkor potenciális veszélyei is lehetnek.

Korábban rávilágítottunk, hogy alapjaiban írja át a munkaerőpiacot a mesterséges intelligencia (AI) szerte a világon, így Magyarországon is. Az AI elterjedése olyan hatással lesz, mint az internet vagy a villamos energia használata volt, azaz fel fogja forgatni a világunkat – mondta lapunknak Tajthy Krisztina, az IVSZ főtitkára.

A szakértő az Indexnek elmondta, hogy égető a digitális tudás elsajátítása, nemcsak a vállalkozások, hanem az egyének szintjén is, hiszen

öt–tíz éven belül a ma létező munkahelyek nagy része megszűnik vagy jelentősen átalakul.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy aki hajlandó tanulni, megmenekül a munkanélküliség rémétől. Tajthy Krisztina szerint egy 50 éves ember sem elégedhet meg azzal, amit tud, folyamatosan képeznie kell magát. Az átképzésre pedig megannyi lehetőség nyitva áll, ilyenek például a bootcampek és a vállalati továbbképzések.

Búcsút inthetünk a monoton munkának

A mesterséges intelligencia egyre szélesebb körű használata rengeteg pozitív aspektussal rendelkezik, ugyanakkor potenciális veszélyei is lehetnek – jelezte elemzésében Zsoldos Réka.

A ChatGPT-t fejlesztő OpenAI saját felmérésében arra a következtetésre jutott, hogy a program használata akár a felére is csökkentheti az egyes feladatok elvégzésére fordított időt, ami jelentősen növelheti a termelékenységet

– állapította meg a Makronóm Intézet elemzője az OECD munkaerőpiaccal foglalkozó 2023-as kiadványa alapján. A tanulmány szerint a munkaerőhiánnyal küzdő vállalatok nehézségeit is mérsékelheti az AI-modell, amennyiben néhány munkafolyamatot képesek kiváltani az AI segítségével. Hazánkban azonban ez nehézkesen indulhat be, erre mutatott rá korábban lapunknak Bíró Pál.

A Google Magyarország vezére elárulta, hogy sok magyar kis- és középvállalkozásnál már egy Zoom- vagy Google Meets-megbeszélés lebonyolítása is kihívást jelent. Tapasztalatai alapján többségében a vezetés nem nyit az új technológiák felé, és a munkavállalók unszolják a cégvezetőt a változtatásra. Szerinte szerencsésebb, ha ez fordítva történik.

A munkavállalók számára pozitív hozadék lehet, hogy a veszélyes és monoton feladatok mesterséges intelligenciával való kiváltásával komplexebb, magasabb hozzáadott értékű pozíciók jöhetnek létre

– világított rá Zsoldos Réka, hozzátéve, hogy a munkavállalók mintegy kétharmada szívesebben, lelkesebben végezte munkáját az AI használatának köszönhetően. Ugyanakkor az elemző megjegyezte, hogy ez elsősorban azon munkavállalókra jellemző, ahol a mesterséges intelligenciát egyfajta kiegészítésként használják, de folyamatszervező, menedzsment funkciókba nem vonták be.

Munkahelyeket törölhet el az AI

A munkahelyek megszűnésére már rámutattunk mint potenciális veszély, ez a technológiai fejlődés velejárója, amit ellensúlyoz az új állások megjelenése. Amíg azonban a korábbi automatizációs technológiák elsősorban a rutinszerű munkafolyamatokat tudták helyettesíteni, addig az AI a komplexebb feladatok megoldására is képes, ezáltal a magasabb képzettséget igénylő munkaköröket is nagyobb mértékben érinti – jelezte a Makronóm Intézet elemzője.

Az OECD tanulmánya szerint a mesterséges intelligencia jelenléte a menedzseri, felső vezetői, mérnöki és adminisztratív munkakörökben a legjelentősebb. Az OECD egy 2000 vállalatot és 5300 munkavállalót érintő felmérése alapján a közvetlen, mesterséges intelligenciával való helyettesítés miatti elbocsátások napjainkban még nem jellemzőek, a munkáltatók a toborzás lassításával, a nyugdíjazás és az önkéntes felmondások segítségével igazítják munkaerő-állományukat

– világított rá Zsoldos Réka, kitérve arra, hogy a felmérés szerint már a munkavállalók mintegy 20 százaléka tart tőle, hogy a mesterséges intelligencia térnyerése eredményeképp veszítheti el az állását vagy csökkenhet a bére a következő 10 évben.