Orbán Viktor közölte, hogyan ütné ki az inflációt

D MTI20230726001
2023.07.26. 12:47
Szerdán ismét megtartották a kormányülést a Karmelita kolostorban Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével. A megbeszélésen az ukrajnai háborúról, illetve az infláció elleni küzdelemről is szó esett.

Az ülésen áttekintették az ukrajnai háború legfrissebb fejleményeit, a béke és a tűzszünet érdekében a közeljövőben teendő diplomáciai lépéseket – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Elhangzott: a gazdaság terén jelenleg az infláció letörése a legfontosabb feladat,

ennek érdekében a kormány döntött például a boltok kötelező akciózásáról és az online árfigyelő rendszer bevezetéséről.

A kormányülésen megvizsgálták az infláció elleni harc eddigi eredményeit, és megvizsgálták, milyen további lépéseket kell tenni az egy számjegyű infláció mielőbbi elérése érdekében. A miniszterelnök az ülésről a Facebookon is posztolt.

Augusztus 1-től 15%-ra emeljük a kötelező akciózás mértékét, és kiterjesztjük további termékekre. A kormány új intézkedéseivel letörjük a háborús inflációt!

– írta a poszt alatt a kormányfő (ez utóbbiról a kormány egyébiránt már közel egy hónapja döntést hozott).

„Az inflációt le kell törni, mint a kukoricát!”

Orbán Viktor miniszterelnök a tusványosi szabadegyetemen arról beszélt, hogy év végére meglehet az egy számjegyű infláció, amely a január 25,7 százalékos csúcsról júniusra 20,1 százalékra csökkent. A kormány augusztustól az infláció nagy tempóban való csökkenésére, így ezzel egy időben reálbér-növekedésre számít.

Az infláció magától nem fog csökkenni, az inflációt le kell törni, mint a kukoricát!

– mondta akkor a miniszterelnök. 

A kormány különböző intézkedésekkel megcélozta az infláció letörését, először árstopokkal, majd kötelező akciózással, és legújabban az online árfigyelő rendszerrel. Idén júniusban a fogyasztói árak átlagosan 20,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal inflációs gyorsjelentéséből. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább.

(Borítókép:  Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban tartott kormányülésen 2023. július 26-án.  Fotó:  MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)