Egy globális felmérés szerint többen vannak a gazdagok Magyarországon, mint hinnénk

2023.07.26. 19:00
Magyarországon mintegy száz embernek van 100 millió dollárt meghaladó pénzügyi vagyona. Ezek az emberek globális szinten is az ultramagas pénzügyi vagyonnal rendelkező magánszemélyek közé tartoznak – derült ki a Boston Consulting Group (BCG) stratégiai menedzsment tanácsadó cég Global Wealth Report 2023 című jelentéséből.

A jelentés szerint 20 millió és 100 millió dollár közötti pénzügyi vagyona további 500 magyarnak volt tavaly. Közel 15 000 magyar állampolgárnak van 1 millió és 20 millió dollár közötti pénzügyi vagyona, és 52 700 magyar rendelkezik 250 ezer és egymillió dollár közötti vagyonnal – áll az MTI-hez szerdán eljuttatott összefoglalóban.

A globális felméréshez a BCG a nemzeti számlák globális rendszerén (SNA) alapuló, központi bankoktól és kereskedelmi bankoktól származó adatokat használta fel.

Gazdagodtak a magyarok

A jelentés szerint a globális pénzügyi vagyon 2022-ben 15 év után először csökkent, 4 százalékkal 255 ezer milliárd dollárra.

Magyarországon ugyanakkor 2 százalékkal nőtt a személyes pénzügyi vagyon, ami kiugró érték Közép-Kelet-Európában.

A nettó személyes pénzügyi vagyon Magyarországon 2022 végére 200 milliárd dollárra emelkedett.

A befektetési eszközök – ingatlan, tartós fogyasztási cikkek, művészeti alkotások, nemesfémek – formájában tartott vagyon értéke világszerte 5,5 százalékkal 261 billió dollárra nőtt 2022-ben. Magyarországon a nem pénzügyi vagyon ennél sokkal nagyobb mértékben – 16 százalékkal – nőtt tavaly. A 300 milliárd dolláros összértékkel meg is haladta az elmúlt 5 év 14 százalékos növekedési ütemét.

A világ összes emberének teljes, abszolút globális vagyona 516 ezer milliárd dollárra emelkedett tavaly, ami egy százalékkal több, mint 2021-ben.

Kétpólusú megoszlás

A közleményben Horváth Krisztián, a BCG vagyonkezelési témákért felelős partnere és társigazgatója kifejtette, hogy

kétpólusú képet mutat a pénzügyi vagyon magyarországi megoszlása.

A teljes pénzügyi vagyon mintegy 47 százaléka Magyarországon a kevésbé vagyonos, 250 ezer dollárnál kevesebbet birtokló emberek kezében van – globálisan ez 32 százalék.

Ugyanakkor a 100 millió dollár feletti pénzügyi vagyonnal rendelkező magyarok a teljes hazai pénzügyi vagyon 15 százalékával rendelkeznek, ami meghaladja a 13 százalékos világátlagot.

Mindeközben a Forbes közzétette a legértékesebb magyar celebek listáját, ami hozott pár váratlan fordulatot is.