A kíméletlen idők ellenére nincs fordulat a munkaerőpiacon

2023.07.28. 08:33
A munkanélküliek száma júniusban 187 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,8 százalék volt – tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Idén az április–júniusi időszakban a 15–74 éves munkanélküliek száma 36 ezer fővel 193 ezer főre, míg a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal 3,9 százalékra nőtt. A férfiak körében a munkanélküliek száma 104 ezer fő volt, munkanélküliségi rátájuk 0,6 százalékponttal 4,0 százalékra emelkedett. A nőknél a munkanélküliek száma 89 ezer fő volt, munkanélküliségi rátájuk 0,8 százalékponttal 3,8 százalékra növekedett.

A KSH adatai szerint a 15–24 éves munkanélküliek száma 41 ezer fő, munkanélküliségi rátájuk 13,9 százalék volt.

Az összes munkanélküli 21,3 százaléka ebből a korcsoportból került ki. A 25–54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,6 százalékponttal 3,4 százalékra emelkedett, míg az 55–74 éveseké lényegében nem változott, 2,8 százalék volt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az energiaárak emelkedése miatt több cég létszámstopot rendelt el, hogy ezzel is lefaragja a költségeket. A munkanélküliségi ráta tavaly június óta emelkedett, 3,2 százalékról 4 százalékra, márciusban azonban stagnált. A munkanélküliek száma áprilisban is hasonló, 190 ezer fő volt. Tehát gyakorlatilag stagnálás tapasztalható a munkaerőpiacon.

Csökkent az álláskeresők száma

A munkanélküliségi ráta Észak-Alföldön volt a legmagasabb (6,2 százalék), Közép-Dunántúlon pedig a legalacsonyabb (1,8 százalék). A ráta értéke az előző év azonos időszakához képest mindegyik régióban nőtt, a legnagyobb mértékben Pest régióban (1,5 százalékponttal). A munkakeresés átlagos időtartama 9,5 hónap volt, a munkanélküliek 35,9 százaléka legalább egy éve keresett állást.

A KSH tájékoztatása alapján a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma 3 százalékkal – 224 ezer főre – csökkent június végén az egy évvel korábbihoz képest.

Európa egyre nehezebb helyzetben

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár úgy értékelte az adatokat, hogy a kormány intézkedései nemcsak megvédték, hanem tovább növelték a munkahelyeket, soha ennyien még nem dolgoztak Magyarországon. Eközben a munkanélküliek aránya 3,8 százalékot ért el.

Czomba Sándor kiemelte, az Európai Unióban Magyarországhoz képest másfélszer magasabb a munkanélküliség szintje, Görögországban és Spanyolországban pedig meghaladja a 10 százalékot. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár arra is kitért, hogy a kormány célja a munkahelyek és a családok megvédése, ehhez helyre kell állítani a gazdasági növekedést és meg kell őrizni a magas beruházási aktivitást. 

„E célok elérése, továbbá a versenyképesség megerősítése érdekében a kormány gazdaságvédelmi akciótervet fogadott el. A kormány áramárplafont vezetett be, és kiszabadította a vállalkozásokat a fix áras áramszerződésekből, 650 ezer forintra emelte a SZÉP-kártya kedvezményes keretét. Emellett a kkv-kra kiterjesztett kamatstop bevezetésekor 60 ezer, jelenleg pedig mintegy 28,5 ezer vállalkozást véd meg a magas kamatoktól. A munkahelyek és a családok megvédését szolgálja továbbá a 6 milliárd forintos kerettel augusztus 1-től elinduló Vállalkozó Start II. program is” – tette hozzá az államtitkár.