Ha nincs lakása, rámehet a gatyája

2023.07.30. 10:26
Annak ellenére, hogy tovább nőtt az albérletkínálat, a bérleti díjak országos átlagban 14 százalékkal emelkedtek, ami Budapesten 240 ezer forintot jelent. A szakértő elárulta, hogy mi áll a drágulás hátterében, és hogy hol lehet a legolcsóbban lakást bérelni.

A hazai albérletpiacon tovább nőtt a kínálat, a bérleti díjak mégsem csökkentek, aminek egyik oka, hogy sok szerződés most jár le, és a tulajdonosok a rezsifélelem elmúltával többet kérnek a lakás bérléséért. Idén ezerrel több, 12 ezer kiadó lakás van itthon, május-júniusban bővült a kínálat.

A kínálat növekedésével együtt is drágultak

A csúcs 2021. januárban volt, 25 ezer bérleménnyel. A 2015–2022-es időszakban az ingatlanok  4-5 százalékos bruttó hozamot kínáltak, az áruk pedig évente akár 20-25 százalékot is nőtt. „Négy évvel ezelőtt viszont az akkor magasnak számító hozammal megjelent a MÁP Plusz, és az államkötvény elterelte a befektetők figyelmét az ingatlanpiacról”– erről beszélt a Magyar Nemzetnek Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakértő elmondása szerint sok tulajdonos már 3-4 éve nem emelt a bérleti díjon

Tavaly elmaradt az emelés, mert a bérbeadók féltek attól, hogy az elszálló energiaárak miatt az emberek nem tudnának magasabb bérleti díjat is fizetni, ezért sokan kivártak. Sok munkáltató viszont az infláció miatt növelte a béreket – ismertette. Mint kifejtette, az előző évihez képest ugyan némileg az infláció alatt maradt a bérleti díjak emelkedése, idén országos átlagban 14 százalékkal kérnek többet a bérlőktől.

Az egyetemvárosokban budapesti árak vannak

Ez Budapesten havi 240 ezer forintot jelent, ugyan ebben benne vannak a legdrágább, az I., a II. és az V. kerület átlag 300350 ezres átlagárai, valamint a legolcsóbb,  XVI., a XVII., a XXI. és a XXIII. kerületek, ahol már havi 145–165 ezer forintért is lehet bérelni lakást. 

Az Ingatlan.com összesítése szerint vidéken az egyetemvárosokban a legmagasabbak ezek az árak, köztük Győr jár az élen 185 ezer forintos átlaggal, de Debrecenben is sokat kérnek a tulajdonosok, itt havi 170 ezer forint az átlag. Pécs és Szeged valamivel olcsóbb, 140 és 135 ezer forint az átlagos bérlet díj. 

Balogh László a lap kérdésére elmondta, hogy nem adják ki annyival olcsóbban a paneleket, mint amekkora az árelőnyük a többi ingatlantípushoz képest, ugyanis a rezsivédelmi szabályok miatt alacsonyabb és kiszámíthatóbb költségekkel lehet ezeknél kalkulálni. Eladási áruk 2530 százalékkal alacsonyabb, míg az árelőny a bérleti díj esetén csak 10–15 százalék.