Olyan megtiszteltetés érte Magyarországot, amire egy évtizede nem volt példa

2023.07.31. 14:19
Az MNB felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnökét, Kandrács Csabát választotta új igazgatótanácsi tagjának az Európai Bankfelügyeleti Hatóság – jelezte hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Magyar pénzügyi felügyeleti vezető ilyen magas testületi posztot több mint egy évtizede nem töltött be az uniós intézményben.

Igazgatótanácsi tagjának választotta Kandrács Csabát, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnökét az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) – közölte az uniós intézmény döntését közleményében az MNB.

A mostani döntést megelőzően magyar pénzügyi felügyeleti vezető több mint egy évtizede nem kapott ilyen magas szintű testületi tagsági kinevezést az európai bankhatóságnál

– emlékeztetett az MNB. Az EBA Igazgatótanácsa az elnök mellett a választott nemzeti pénzügyi felügyeleti hatóságok, illetve jegybankok felső vezetőiből, az Európai Bizottság képviselőjéből és az ügyvezető igazgatóból áll.

Kulcspozícióba került Matolcsy György embere

Fontos szempont, hogy a testület összetételének kiegyensúlyozottnak, arányosnak és az Európai Unió egészét tükrözőnek kell lennie. Működésének célja, hogy a tevékenységéről szóló alapító rendelettel és az uniós jogszabályokkal összhangban teljesítse küldetését és a rábízott feladatokat – közölte az MNB.

Az igazgatóság hatásköre ez alapján egyebek közt javaslatot tenni az éves, illetve többéves munkaprogramokra, gyakorolni bizonyos költségvetési jogköröket, elfogadni az EBA személyzetpolitikai tervét és a személyzeti szabályzat végrehajtásához szükséges intézkedéseket, javaslatot tenni a hatóság működéséről beszámoló éves jelentésekre, dönteni a fellebbviteli tanács tagjairól, illetve meghatározni az intézmény dokumentumaihoz való hozzáférési jogra vonatkozó külön rendelkezéseket

– fejtette ki a magyar jegybank, hozzátéve, hogy Kandrács Csaba kinevezése két és fél évre szól, amely meghosszabbítható.