Ezt ne hagyja ki: így spórolhat százezreket az iskolakezdésnél

GettyImages-453256232
2023.08.01. 10:21
Akár 232 ezer forint egészség- és önsegélyező pénztári beiskolázási támogatást is igénybe vehetnek az őszre készülő, családi támogatásra jogosult pénztártag szülők, pénztári egyenlegük terhére. Ennek ötödét, 46 400 forintot az állam személyijövedelemadó-kedvezményként ráadásul visszajuttatja nekik – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most induló „Pénztárcabarát iskolakezdés” fogyasztóvédelmi edukációs kampányának honlapján.

Fogyasztóvédelmi edukációs kampányt indít az MNB „Pénztárcabarát iskolakezdés” címmel, az őszi iskolakezdés előtt álló családok és a felsőoktatási tanulmányaikat kezdő hallgatók pénzügyi döntéseinek támogatására.

Akár 232 ezer forint egészség- és önsegélyező pénztári beiskolázási támogatást is igénybe vehetnek az őszre készülő, családi támogatásra jogosult pénztártag szülők, pénztári egyenlegük terhére

– tudtuk meg az MNB lapunkhoz eljuttatott tájékoztatásából. Az összeg egyötödét, 46 400 forintot az állam személyijövedelemadó-kedvezményként ráadásul visszajuttat.

Óvodától a felsőoktatásig igényelhető

A pénztári támogatás az óvodásoktól egészen a 25 év alatti, felsőoktatási tanulmányaikat folytató diákok után vehető igénybe, a kisebbeknek például ruházatra, taneszközökre, tankönyvekre, de akár a felsőoktatási tandíjra, kollégiumi vagy albérletköltségekre is. Az igénybevételnek több feltétele is van:

  • a tanintézmény látogatásának igazolása,
  • a tanév első napját legfeljebb 15 nappal megelőző vásárlási számlák becsatolása,
  • illetve hogy a pénztári megtakarítás előzőleg legalább 180 napja legyen a számlán.

A jegybank az (újabb) iskolaév előtt álló családok, illetve az egyetemi, főiskolai szemesztert kezdő fiatalok számára kíván hasznos pénzügyi és ezzel összefüggő fenntarthatósági tanácsokat adni közérthető összefoglalókkal, infografikákkal – ismertette az MNB a lapunknak küldött tájékoztatóban.

Több segítséget is igénybe vehetnek a családok

Az iskolakezdés pénzügyi döntéseket is jelent, így ilyenkor – akár a jegybank kalkulátorának igénybevételével – célszerű áttekinteni a háztartás költségvetését, s ennek kapcsán a megbecsülhető kiadásokat (pl. tanszerek, füzetek, tankönyvek).

A családoknak segítséget jelenthet többek közt, hogy a 2023. szeptemberi családi pótlék már augusztusban megérkezik majd

– emlékeztet a jegybank, hozzátéve, hogy érdemes emellett előzetesen tájékozódni az esetleg igénybe vehető állami, önkormányzati vagy munkáltatói támogatásokról, illetve – egyetemi hallgatóknak, főiskolásoknak – a lehetséges pályázatokról. Betegséggel küszködő gyermekek esetében külön kedvezmények, támogatási lehetőségek állnak rendelkezésre (pl. az utazás kapcsán).

Hitelfelvételnél célszerű szem előtt tartani, hogy – a hitel díjától, futamidejétől, egyéb jellemzőitől függően – már egy kisebb összegű fogyasztási vagy jelzálogkölcsön is nagy terhet róhat a családi kasszára. Mindenkor érdemes ezért a döntés előtt több bank hitelajánlatát is összehasonlítani

– javasolja a jegybank, kitérve arra, hogy a felsőoktatási hallgatóknak – igényük esetén – megfontolható a Diákhitel felvétele, ám előzetesen természetesen ennek feltételeiről is tájékozódni kell. A tudatos döntést az MNB Hitelfelvétel tudatosan kiadványa, illetve a gyorskölcsönöket, fogyasztási hiteleket bemutató tájékoztatói támogatják.

A jegybank közleményében kifejtette: az egyetemistáknak, főiskolásoknak tanulmányaik megkezdéséhez elengedhetetlen a bankszámlanyitás, ám itt is alapvető előzetesen átgondolni, hogy az adott diáknak pontosan milyen igényei, elvárásai vannak annak kapcsán. Az okos választáshoz a jegybank Számlaválasztás tudatosan Pénzügyi Navigátor-füzete, illetve a valamennyi hazai hitelintézet aktuális bankszámláit bemutató Bankszámlaválasztó programja nyújthat segítséget. Emellett aki teheti, annak érdemes már ebben az időszakban megfogalmaznia pénzügyi céljait, és elkezdeni a megtakarítást is azok valóra váltására.

(Borítókép: Joe Scarnici / Getty Images)