Jelentősen kisebb lesz a debreceni akkumulátorgyár

2023.08.02. 10:56
Debreceni gyárterületének csökkentését tervezi a világ legnagyobb akkumulátorgyártója, a kínai CATL. Az eredeti tervektől eltérően a gyár területe mintegy 13 százalékkal kisebb lesz.

A CATL a kormányzat által február 13-án kiadott környezetvédelmi engedély módosítását kérte, mert azt tervezik, hogy csökkentik az eredeti engedélyben szereplő gyárterület nagyságát, ezáltal csökkentve az akkumulátorgyártás szennyezési körét.

A módosítási kérelemről 60 napon belül dönt a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal – írja a CGTN.com kínai állami hírportál.

A kínai akkumulátorgyár kérelme szerint a földhasználat optimalizálásával a projekt alapterületét 277 ezer négyzetméterről 240 ezerre kívánják csökkenteni, miközben a gyár területe mintegy 13 százalékkal lesz kisebb az eredeti tervben szereplőnél.

Mint ismert, a magyar kormány tavaly ősszel jelentette be, hogy a CATL-é az ország történetének legnagyobb beruházása, értéke pedig elérheti a 7,9 milliárd eurót, és 9 ezer munkahelyet teremthet.

A debreceni lakosok erős ellenkezése miatt idén februárban a projekt nagyon szigorú feltételek mellett kapott környezetvédelmi engedélyt, a helyi kormányhivatal számos kötelezettséget ró a kínai befektetőre a környezet, például a talaj, a levegő, a természet és a víz védelme érdekében.

Emellett a kínai cégnek szigorúbb korlátozásoknak és gyakoribb ellenőrzéseknek kell megfelelnie, mint amit a jogszabályok előírnak. A debreceni bíróság azonban még arról fog dönteni, hogy környezetvédelmi okokból leállítja-e a debreceni kínai akkumulátorgyár építését.