Ez lehet az oka a fejünk fölé tornyosuló inflációnak

2023.08.03. 12:02
Rigó Csaba, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke az InfoRádió műsorában az infláció kialakulásának okairól beszélt, illetve az online árfigyelő rendszer első hónapjának teljesítményéről is elárult néhány kulisszatitkot.

Augusztus elején vége lett az ársapkás rendszernek, és helyébe – mintegy mérséklő, fájdalomcsillapító eszközként – az online árfigyelő rendszer és a kötelező akciózás lépett. Az infláció hatását minden egyes ember érzi továbbra is, minden bevásárlás alkalmával.

A kiugróan magas magyarországi infláció egyik oka a profit által hajtott inflációs hatás volt – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Rigó Csaba, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, megjegyezve, ez nem törvénytelen.

A 48 százalékos, rendkívül magas élelmiszer-inflációt Rigó Csaba az aszály, a magas energiaárak és a forint árfolyama mellett azzal indokolta, hogy a kereskedők az ársapkák miatti kiesést más termékeken hozták vissza.

A profithajhászás inflációt generált

– jelentette ki Rigó Csaba az InfoRádió műsorában.

A bruttó árrés ugyanakkor a szakértő elmondása szerint fedez olyan jogos költségeket is, mint

a munkaerő, az energia, az üzemeltetés és az operatív költségek.

Az online árfigyelő rendszer működésének egy hónapos tanulságairól Rigó Csaba elmondta, hogy azt több mint 750 ezer ember használta eddig; a letöltések száma pedig 52 millió felett jár, és 62 termékkategóriában több száz termékre kulcsszavas keresés is irányult – tette hozzá.