Vajon elül a dráma a boltokban? Így fest most a kép

DBZOL20190508018
2023.08.01. 15:42
Éreztette a hatását a rekordmagas hazai infláció a boltokban is, ahol sokan az olcsóbb termékeket választották, illetve kevesebbet vásároltak. A kormány nem nézte tétlenül a forgalom bezuhanását, az infláció letörésére többek között bevezette az ár-összehasonlító rendszert, ami hatékonyan működik – reagált Regős Gábor a héten megjelenő kiskereskedelmi adatokra. A Makronóm Intézet vezető elemzője felfedte, mi vár ránk a boltokban a következő hónapokban.

Júniusban már várhatóan nem lesz annyira csúnya a kiskereskedelmi forgalom volumenindexe, mint az előző hónapokban. Több szakértő is arra számít, hogy a bázishatás eredményeként a mutató csak egy számjegyű csökkenést mutat majd, szemben a májusi 12,7 százalékos adattal.

A magas bázist a tavalyi kormányzati segítségnyújtás teremtette, ilyen transzferek voltak például a fiatalok szja-kedvezménye és a fegyverpénz. 

Éves alapon ugyanakkor a továbbra is magas infláció és így a reálbérek csökkenése, valamint az üzemanyagok ársapkájának megszűnése még mindig visszavetik a keresletet

– világított rá Regős Gábor. A Makronóm Intézet vezető elemzője szerint a kérdés inkább az, hogy miként alakul a havi alapú volumenindex, hiszen itt már jó lenne végre pozitív számot látni. Ezt az infláció fokozatos csökkenése mellett elősegítheti a kedvező májusi kereseti adat is, hiszen ekkor a bérnövekedés üteme az előző havi 15,5 százalékról 17,9 százalékra gyorsult – márpedig a májusi fizetést kapták a munkavállalók június elején készhez.

Fokozatosan minden visszaáll a rendes kerékvágásba

Akár már a következő hónapokban megtörténhet a kereslet normalizálódása a szakértők szerint. Az éves index még egy darabig várhatóan negatív lesz, amelyben a reálbérek alakulása mellett nagy szerepe van a bázisidőszaki magas üzemanyag-fogyasztásnak.

A reálbércsökkenés megszűnését követően a kiskereskedelmi forgalom növekedést mutathat éves alapon

– mutatott rá lapunknak Regős Gábor, aki szerint ez legkésőbb ősszel megtörténik az infláció lassulása miatt. A kiskereskedelmi forgalom volumene is növekedést mutathat éves alapon, ez pedig az év végén vagy a jövő év elején következhet be – jelezte előre a szakértő.

Válogatott fegyverekkel töri a kormány az inflációt

A kormány különböző intézkedésekkel célozta meg az infláció letörését, először árstopokkal, majd kötelező akciózással, és újabban az online árfigyelő rendszerrel, melynek hatása a júniusi inflációs adatokban még nem érhető tetten, hiszen július elsejével élesítették. Erre szükség is van, hiszen az uniós mezőnyben hazánkban toronymagasan a legnagyobb az infláció.

Itt az ár-összehasonlító rendszert emelném ki, hiszen ez nagyban elősegítette a boltok közötti verseny fokozódását és ezen keresztül segít visszaszorítani az inflációt

– mutatott rá Regős Gábor, kiemelve, hogy  kritikus kérdés a forint árfolyama is – az erősebb deviza tudja segíteni az infláció letörését, ezáltal pozitívan hatva a kiskereskedelemre.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)