Ha úgy élnénk, mint az amerikaiak, felzabálnánk a bolygót

GettyImages-1258511220
2023.08.05. 17:36
Közel öt Föld bolygóra lenne szükségünk, hogy úgy éljünk, mint az amerikaiak – derült ki a Global Footprint Network civil szervezet becsléséből. A tengerentúli, feneketlen fogyasztású nemzetnél egyébként van, amelyik még nagyobb kanállal eszi az életet, de a kutatók figyelmeztetnek, semmiképp se vegyünk róluk példát.

Ha a világon mindenki úgy élne, mint az Egyesült Államok lakói, akkor 4,9 Földre lenne szükségünk ahhoz, hogy egy év alatt kielégítsük a globális erőforrás-szükségletet – állapította meg a Global Footprint Network nevű civil szervezet. Azt is rendszeresen közlik, hogy minden évben mikor jön el az „Earth Overshoot Day”, vagyis az a nap, amikor feléljük a természetben fenntarthatóan előállítható erőforrásokat.

Az elmúlt néhány évtizedben egyre korábban és korábban érjük el ezt a kritikus pontot

– világított rá a klímaváltozással foglalkozó szervezet, kiemelve, hogy az 1970-es években ez a nap minden év novemberében, decemberében volt még, 2023-ban viszont augusztus 2-ára esett. Érdekesség, hogy 2020-ban a koronavírus-világjárvány miatt az Earth Overshoot Day augusztus 22-re tolódott vissza.

Úgy égetik a bolygó erőforrásait, mintha nem lenne holnap

Az Earth Overshoot Day koncepcióját először Andrew Simms, a New Economics Foundation brit agytröszt munkatársa dolgozta ki, aki 2006-ban a Global Footprint Networkkel együttműködve elindította az első globális Earth Overshoot Day kampányt. A WWF, a világ legnagyobb természetvédelmi szervezete 2007 óta vesz részt az Earth Overshoot Dayben. 

A Global Footprint Network adatai szerint, ha mindenki úgy élne, mint az amerikaiak, akkor 4,9 Földre lenne szükségünk, de Dániával sem járnánk sokkal jobban, sőt egy német életmód is három bolygót égetne el, még többet, mint Kína. Ezt a Statista.com ábrán is szemléltette. 

Az ábrához fűzött magyarázatában a blog kifejtette, hogy a dátum előrehozataláért nagyrészt az iparosodott nemzetek a felelősek. A Global Footprint Network szerint Katar, Luxemburg és Bahrein még az Egyesült Államoknál is nagyobb bűnözésekbe esnek: a becslések szerint ezen országok életmódja 5,4 és 8,7 Földet használna fel, ha az egész világ úgy élne, mint ők. Viszonylag kis népességüknek köszönhetően azonban mindegyiküknek kisebb a hatása a globális erőforrások kimerítésére, mint az Egyesült Államokhoz hasonló nagyobb országoknak.

A nagyobb európai és ázsiai iparosodott nemzetek többségének életmódja 2,6 és 4,8 Földet használna fel évente, ha mindenki róluk venne példát. Vannak olyan országok is, melyek életvitele fenntarthatónak tekinthető, India például az erőforrásokból 0,7 Földnek megfelelőt fogyaszt el évente. 

(Borítókép: Eduardo Munoz Alvarez / Getty Images)

 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.