Nagy lökést kaphat az európai autógyártás

2023.08.08. 20:54
Chipgyárat épít Németországban a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) – jelentették be kedden.

Az ágazat legnagyobb szereplői között számontartott tajvani cég a Szászország tartományi Drezdában építi fel első németországi és első európai gyárát, három partnerrel együttműködve.

A német Bosch, az ugyancsak német Infenion és a holland NXP egyaránt 10-10-10 százalékos tulajdonrészt szerez a közös vállalkozásban, a TSMC tulajdonrésze 70 százalék.

Az igazgatótanács keddi üléséről kiadott közlemény szerint a beruházással az autóipar és a feldolgozóipar gyorsan növekvő igényeit igyekeznek kiszolgálni. A gyárban a legkorszerűbb technológiát alkalmazva 300 milliméter átmérőjű szilíciumostyákat (wafer) munkálnak majd meg.

Nagyjából kétezer munkahelyet teremtenek. Az építkezés 2024-ben kezdődik, a termelés 2027-ben indulhat. A beruházás értéke meghaladja a tízmilliárd eurót, pontos összege a német állami támogatás mértékétől függ – közölték.

A Handelsblatt című lap szerint a szövetségi kormány hozzájárulása elérheti az ötmilliárd eurót. A TSMC a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a többi között az Apple és a Qualcomm beszállítója.

A drezdai beruházásról hozott döntése „jó hír”, hiszen a többi hasonló projekttel együtt hatalmas lendületet ad Németország középső térségének gazdasági fejlődéséhez – emelte ki Thomas Schmidt, a szászországi tartományi kormány gazdaságfejlesztési ügyekért felelős minisztere, hozzátéve, hogy a tajvani cég megtelepedése Németországban a félvezető-ellátásban függetlenségre törekvő európai gazdaságnak is hasznos.

A TSMC mellett az ágazat több más vezető szereplője is erősíti németországi jelenlétét, legutóbb, júniusban az amerikai Intel jelentette be, hogy félvezetőgyártó üzemet épít Magdeburgban, Szász-Anhalt tartomány fővárosában.

A több mint 30 milliárd eurós fejlesztés a német gazdaságtörténet legnagyobb szabású külföldi beruházása – írja az MTI.