Reagált az Indexnek az IBM, bezárják a váci gyárukat

2023.08.15. 15:58
A gyártás javasolt áthelyezése annak eredménye, hogy az IBM folyamatosan felülvizsgálja termékei gyártásának leghatékonyabb módját – kommentálta az Indexnek a döntés hátterét a vállalat.

Az IBM (International Business Machines) bezárja a váci, tárolószervereket gyártó üzemét – értesült erről elsőként a Telex. A hírrel kapcsolatban az Index megkereste az egyesült államokbeli székhelyű multinacionális informatikai vállalatot. Az IMB válaszában leszögezte, hogy konzultál az illetékes üzemi tanáccsal/szakszervezettel a vállalat terveiről a Vácon működő, háttértárolókat gyártó üzemének bezárására és a gyártási tevékenységnek a mexikói Guadalajarába történő áthelyezéséről.

A gyártás javasolt áthelyezése annak eredménye, hogy az IBM folyamatosan felülvizsgálja termékei gyártásának leghatékonyabb módját.

Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az IBM továbbra is elkötelezett magyarországi ügyfelei iránt és itthoni eladásai növelésére összpontosít. Az alkalmazottak a hírek szerint augusztus végéig tudják meg, hogy mi lesz a sorsuk. 

A munkavállalók – az illetékes üzemi tanáccsal/szakszervezettel folytatott megbeszéléseknek megfelelően – olyan végkielégítési csomagban részesülnek, amely megfelel az iparági szabványoknak és a jogszabályi előírásoknak.

Az Indexnek küldött tájékoztatásuk szerint az is igaz, hogy Mexikóban – Guadalajarában – gyártják majd az összes IBM háttértároló terméket. Arra kérdésünkre, hogy miért nem tájékoztatták külön a sajtót erről a változtatásról, úgy fogalmaztak, hogy alkalmazottaikat, beszállítóikat, bérbeadóikat, a helyi hatóságokat és más illetékes hatóságokat időben tájékoztatták a döntésről.

Mivel vállalatunk éles piaci versenyben vesz részt, valamennyi telephelyünk és üzleti egységünk munkatársainak számát bizalmas információként kezeljük.

A magyar céginformációs rendszer adatai alapján az IBM DSS tavaly 12,2 milliárd forintos forgalom mellett 606 millió forintos adózás előtti nyereséget ért el, és 448 fős létszámmal tevékenykedett. Ugyanakkor a vállalat a megelőző két évben 30 milliárd forint feletti forgalmat és milliárdos nyereséget könyvelhetett el.