Albérletre ítélve: egyre többen odázzák el a saját lakás vásárlását

2023.08.17. 07:20
Az infláció magas szintje drasztikus változásokat eredményezett a lakásvásárlási szokásokban, és egyre több ember kénytelen elodázni a saját ingatlan vásárlását, és dönt úgy, hogy inkább albérletben tölti el a következő éveit – jelezte Ben-Ezra Orran. A Central Home szakértője rámutatott, hogy idén is erősödött az albérletpiac, és ezzel együtt a bérleti díjak is 5-10 százalékkal emelkedtek.

Az idei évben Budapesten a jelentős áremelkedés és a hitelképesség csökkenése kíséri az ingatlanpiac alakulását. „Az infláció magas szintje drasztikus változásokat eredményezett a lakásvásárlási szokásokban” – jelezte Ben-Ezra Orran, a belvárosi ingatlanokra szakosodott specialista.

Egyre több ember kénytelen elodázni a saját ingatlan vásárlását, és dönt úgy, hogy inkább albérletben tölti el a következő éveit

– állapította meg a Central Home szakértője, megjegyezve, hogy az inflációval összefüggő tendencia jelentős változásokat hozott a budapesti belvárosi albérlethelyzetben is.

A belvárosi albérlethelyzetet hagyományosan a nyár közepére, végére eső időszak határozza meg, amikor a felvételi ponthatárok kiderülnek és a szeptembertől Budapesten élő diákok megkezdik az albérletek keresését

– magyarázta a szakértő, hozzátéve, hogy ebben az évben is erősödést érzékeltek tavasz óta az albérletpiacon, különösen a belvárosi területen. A Central Home adatai szerint 

A bérleti díjak 5-10 százalékos emelkedését tapasztalhatjuk a belvárosi kiadó lakások esetében

– ismertette a Central Home adatait. Megjegyezte, hogy a jelenlegi átlagos bérleti díj Budapesten körülbelül 200 ezer forint körül mozog. Azonban fontos megjegyezni, hogy a bérleti díjakat nemcsak a lokáció befolyásolja, hanem az ingatlan típusa is. Például, a használt nappali + 1 hálószobás lakások átlagos bérleti díja 175 ezer forint, míg egy új építésű kiadó lakás esetében ez az átlag 250 ezer forint körül mozog.

A turizmus és az AirBnB piac hatása

A szakértő kifejtette, hogy az AirBnB piac visszaállása a turizmus újraindulásával komoly kihívást jelenthetne a hosszú távú albérletkínálat alakulására. Bár a kereslet a belvárosi szálláshelyek iránt továbbra is nagy, a pandémia idején a rövid távú kiadásról hosszú távúra váltó tulajdonosok nem tértek vissza a pár napot itt tartózkodók piacára. Ennek egyik oka, hogy a közvetítőcégek díjai és a hozzájuk kapcsolódó adminisztratív munka mennyisége sokakat eltántorít a hagyományos albérletpiacon való részvételtől.

A jelenlegi helyzetben a bérlőknek rugalmasnak kell lenniük, és számításba kell venniük a piaci változásokat

– mondta Ben-Ezra Orran, aki szerint az ingatlanpiac folyamatosan adaptálódik az aktuális gazdasági környezethez és a trendekhez, így a bérlőknek és bérbeadóknak is fontos, hogy naprakész információkkal rendelkezzenek az aktuális piaci helyzetről.